lauantai 15. lokakuuta 2016

Dubai - neljän tähden reissuvinkit

Oltiin tammi-helmikuun taitteessa koko perheellä Dubaissa. Se olikin ensimmäinen "etelänmatka" pienimmän kanssa. Silloin Tappi oli 5kk ikäinen ja Tytär hieman päälle 3-vuotias.

Matka oltiin varattu jo ennen vauvan syntymää, koska Finnairilta tuli kampanja halvoista lennoista. Tai niinhän me luultiin. Lennot maksoi hieman päälle 300 euroa aikuiselta, kun listahinta on noin 500 euroa. No, eipä mennyt kauaa, kun Norwegian julkaisi uuden reitin Helsingistä Dubaihin ja möi lentoja 99 eurolla! Kyllä täytyy sanoa, että ketutti. Tosin lentoajat oli Finskiäkin huonommat, mutta silti... 99 euroa! Tämä on niin tätä lentojen kanssa. Koskaan ei tiedä, onko hyvä hetki ostaa lentoja. Riittääkö paikkoja, jos odottaa vielä jotain uutta kampanjaa? Itse olen niin malttamaton, että haluaisin ostaa lennot heti, kun päätämme kohteesta kun löytyy kohtuuhintaiset ja tarpeeksi hyvillä lentoajoilla. Mies osaa taktikoinnin paremmin.

Dubain hiekkarannat ja vesi


Tässä postauksessa käyn nyt läpi Dubai-matkan perusjuttuja - meidän kokemina. Teen erilliset koosteet ainakin rannoista ja ostareista, ehkä eri kaupunginosistakin. Katsotaan, mihin asti muisti riittää. (Toimitus huomauttaa, että elimme tuolloin sankassa vauvavuoden usvassa, eikä muistikuvia juurikaan ole. Onneksi on valokuvia.)

Lentomatkat Finnairilta


Finnairin lentoajat oli ihan kohtuullisia, lähtö aamulla 8:25 - perillä 16:30 paikallista aikaa (paitsi meidän lento joskus 17 maissa), joka on siis 2 tuntia vähemmän kuin Suomessa.  Paluu Dubaista klo 5:55 eli lapset revittiin sängyistä kesken unien, nopea check-out ja taksilla kentälle. Lento on Suomessa 10:30 (paitsi meidän lento oli joskus 11 jälkeen).

Lennot mennen tullen meni kivuttomasti. Tappi jaksoi nyhvätä sylissä, imetys onnistui hyvin eikä eritteidenkään kanssa ollut ongelmia. Vieläpä Tytärkin pysyi lähestulkoon penkissään. Aikaisissa lähdöissä on se hyvä puoli, että keskeytyneiden yöunien takia lapsia usein nukuttaa sitten itse lennolla, joten aikuiset saa edes hetken hermolepoa. Lennot itsessään oli kyllä niin riisutut, että olisi ollut kyllä ihan sama lentää sillä Norwegianilla. Ei ruumaan meneviä matkalaukkuja (toki ostettiin erikseen), ei aterioita (toki ostettiin erikseen), ei viihdykettä minkäänlaista. Hyvä, että sentään saatiin istua penkeillä.

Lasten kanssa lentokoneessa

Majoitus Dubai Internet Cityssä


Koska ollaan budjettimatkailijoita, oli majoituksen valitsemisessa ongelmia. Hotellit ovat kalliita ja vaikka olisi ollut nii-iii-iin siistiä asua ihan rannalla, se oli meille mahdottomuus. Lähikaupungeista olisi varmasti saanut paljon edullisemmin rantahotellin, mutta me haluttiin olla Dubaissa. Plärättiin eri varaussivustoja kuukausitolkulla. Yritettiin metsästää ihan mieletöntä munkkia, kuten Lähiömutsilla, mutta se jäi haaveeksi. Saimme tyytyä normaalin kansalaisen majoitukseen. Päädyttiin lopulta ottamaan huoneistohotelli Dubai Internet Citystä, ihan metroaseman vierestä.

Huoneistohotelli (jossa myös hotelliosa) oli kyllä loistava valinta lapsiperheelle. Ekaksi yöksi saatiin ylibuukkauksen takia joku premiere-tason huoneisto, jossa oli kaksi makuuhuonetta, olohuone ja erillinen keittiö sekä valtava parveke. Näkymät sekä pilvenpiirtäjiin että Burj al Arabiin. Keljutti vaihtaa heti ekan yön jälkeen huonetta, varsinkin kun se oli huomattavasti vaatimattomampi. Ei parveketta ja vain yksi makuuhuone. Olkkarissa oli vuodesohva, joka nitisi ja natisi kylkeä kääntäessä. (Jälkikäteen tuli mieleen, että olishan sitä voinut siitä reklamoida, mutta ei suomalainen. Suomalainen tyytyy kohtaloonsa ja kärsii marttyyrina tuskansa.) Ikkunasta sentään näkyi sama pulleapurjeinen Burj al Arab. Ja mikä parasta: kuivaava pesukone! Pari koneellista tulikin pyöräytettyä ja sen ansiosta kaikki vaatetushuolet haihtuivat olemattomiin. Täytyy sanoa, että maksettiin ehkä himpun liikaa, niin olihan se (huoneisto-)hotelli hulppea meidän tottumistasoon nähden.

Keittiön ansiosta me siis käytiin ruokakaupoissa ostamassa kämpille sapuskaa, tehtiin itse aamu- ja iltapalat mukuloille. Ja se oli hyvä se! Saatiinpa ihan omaan vauvan tahtiin herätä aamuvarhaisella ja alkaa heti kahvinkeittoon. Hotellista olisi saanut aamupalaa, mutta tyyris oli se. Kerran käytiin lounasbuffetissa: hintavahko, mutta ah, miten herkullinen. Itse nautitaan ulkomailla ruokakaupassa käymisestä, eikä koeta sitä arkiaskaretta lainkaan ahdistavaksi.

Oltiin kehuttu Tyttärelle, että siellä olisi sitten iso lastenallas kattoterassilla. Ja olihan siellä! Huikeilla näkymillä varustettu kattoterassi, josta yhteys kuntosaliin ja saunaan, iso lastenallas, iso aikuisten allas ja pieni poreallas. Harmi vaan, että isoissa altaissa vesi oli jääkylmää. Onneksi poreallas porisi kuumana joka päivä, se pelasti koko reissun.

Lasten kanssa hotellissa

Dubaissa huoneistohotellissa sai syödä oman aamupalan

Dubai hotelli lasten kanssa

Dubai liikenne lasten kanssa

hotellissa on uima-allas katolla, mutta jääkylmää vettä

hotellin kattouima-altaalla Dubaissa

Liikkuminen Dubaissa, kun mukana on lapset


Koska asuttiin ihan metrolinjan kupeessa, liikuimme pääsääntöisesti metrolla. Naisille ja lapsille oli omat metrovaunut, mutta me ei koettu sitä mitenkään ahdistavaksi. Miesten puoli oli tosin aina melko täynnä, mutta mies yritti aina päästä ihan siihen naisten puolen rajalle. Naisten vaunuun kyllä lappasi yhtenään miehiäkin, mutta vartija ajoi ne silloin tällöin pois. Ruuhka-aikaan metrot oli tosi ruuhkautuneita, oli vaivalloista päästä rattaiden kanssa metroon ja sieltä pois. Silti, kun katsoi autoliikennettä, oli iloinen metrosta. Siinä sentään matka eteni...

Kaikki metroasemat olivat esteettömiä, joten rattaiden kanssa liikkumisessa ei ollut mitään ongelmia. Kyltitykset oli selviä ja metrolinjasto muutenkin simppeli. Ostimme aikuisille matkakortit, joihin ladattiin arvoa. Matkojen maksaminen oli sillä helppoa. Sama kortti kävi myös ratikkaan ja busseihin.

Taksi olisi ollut ihan hirveän halpa, mutta koska meillä ei ollut turvaistuimia mukana, ei taksimatkailu oikein tuntunut mukavalta. Muutaman kerran käytimme, koska muuten kyseiset matkat olisi olleet liian hankalia. Taksin saaminen oli helppoa, taksi tosiaan maksoi hämmästyttävän vähän ja aina pääsimme sinne, minne olimme menossa. Vain kerran jumittiin ruuhkassa, muuten kuljettiin ruuhka-ajan ulkopuolella. Vaikka olen ehdottomasti julkisen liikenteen kannattaja, olisi varmaankin taksia tullut käytettyä enemmän, mikäli lapset olisivat olleet isompia.

Ennakkoluuloista poiketen Dubaissa oli kyllä mahdollista kävelläkin. Meillä ei ollut ongelmia missään liikkua matkarattaiden kanssa, vaikka samanlaista infraa kävelijöille ei ollutkaan kuin vaikkapa Euroopassa. Parhaimmat kävelytiet olivat Deirassa, Bur Dubaissa ja Marinassa, mutta muuallakin pärjäsi jalkaisin.

Dubaissa lasten kanssa talvella

Millainen sää on tammi- /helmikuussa?


Yleensä Dubaissa on hyvä sää, poislukien tulikuumat kesäkuukaudet. Siellä sataa äärimmäisen harvoin ja talvella voi oikeastaan aina luottaa siihen, että on yli 20-astetta lämmintä. Paitsi kun me saavuttiin tammikuun lopussa paikalle, oli koleaa ja pilvistä. Pelättiin jo, että eikö lapset pääsekään rannalle läträämään... Onneksi sää vaihtui parin ekan päivän jälkeen ja loppulomasta olikin jo lähestulkoon hellettä. Oikein sopiva sää vauvaperheelle. Koleat päivät vietettiin tietenkin ostarilla.

Nähtiin hotellin porealtailla erästä suomalaisnaista, joka asui väliaikaisesti hotellin huoneistossa ja oli juuri muuttamassa perheineen takaisin Suomeen. Hän kertoi, että kulunut talvi on ollut Dubaissa kylmin hänen kokemansa. Siksi merivesi oli edelleen viileää ja uima-altaidenkin vesi jääkylmää. Hän kertoi myös kauhutarinoita kesäkuukausista, kun ulkona ei vain voi olla. Aamulla on ensimmäisenä juostava autolle laittamaan ilmastointi päälle, jotta saa kuljetettua lapset kouluun ja harrastuksiin. Kaikki tekemiset on suunniteltava niin, ettei ulkona tarvitse olla yhtään enemmän kuin on ihan välttämätöntä. Siinä valossa ilmastoidut bussipysäkit ja jättimäiset ostarit eivät ole ihmekään.

Dubai skyline on kaunis

Viekö ruokailut Dubaissa vararikkoon?


Oltiin valmistauduttu kalliiseen kohteeseen, mutta me ainakin löydettiin ihan kohtuuhintaisia ravintoloita. Ehkä johtuen siitä, että tämä ryhmä rämä ei edes kuvitellut menevänsä mihinkään hienompaan ravintolaan. Joka paikassa otettiin lapset erittäin hyvin huomioon, vauvamme Tappi varastettiin meiltä useammankin kerran ihastuneen henkilökunnan toimesta ja Tytärkin sai paljon positiivista huomiota, ainakin jonkun puuhavihkon ajanvietteeksi. Ravintoloita oli ihan joka lähtöön, ihan jokaiseen tasoon ja kaikenlaiseen nälkään. Me oltiin aina tyytyväisiä.

Mitä pitää tietää pukeutumisesta?


Oltiin etukäteen jännitetty pukeutumista, mutta ihan turhaan. Dubai vaikutti olevan todella vapaamielinen arabimaa ja länsimaalaiset näyttivät pukeutuvan ihan järjestelmällisesti miten halusivat. Usein naisilla oli esimerkiksi hihaton paita/mekko, mutta sitten hieman peittävämmät housut. Tai toisinpäin. Itse koin silti tärkeäksi pukeutua säännösten mukaan, oli mielestäni mukavampi ja kohteliaampi niin. Varsinkin Deirassa ja Bur Dubaissa oli vähän konservatiivisempaa kuin uudessa Dubaissa. En olisi lähtenyt vähissä vaatteissa niihin kaupunginosiin.

Ostareilla ja muissa julkisissa sisätiloissa oli ilmastoinnit niin kovalla, että pakko oli senkin takia pitää aina pitkähihaista mukana. Myös iso huivi on kätevä, kun sen pystyy aina tarvittaessa kietomaan peitoksi.

Rannoilla sai huoletta olla bikineissä, mutta rantojen ravintoloissa oli ymmärrettävästi bikinikielto.

Dubai JBR lasten kanssa on mahtava

Dubaissa on helppoa matkustaa vauvan kanssa

Vauvan kanssa Bur Dubaissa


Onnistuuko imettäminen Dubaissa?



Koska Tappi oli reissun aikaan vasta 5kk eikä kiinteitä oltu aloitettu, imetin häntä kohtalaisen usein vielä. Dubaissa arvostetaan imettämistä ja kannustetaan naisia siihen. Yritin aina tehdä sen huomaamattomasti suuren huivin avulla, mutta vauva ei ollut aina yhtä myötämielinen siitä. Ostareilla oli huippuhyvät naisten wc-tilat, joista löytyi myös isot ja hyvinvarustellut imetyshuoneet. Tapille ei vaan sopinut se, että on liikaa hässäkkää, kiinnostavaa katseltavaa tai samaan huoneeseen tulee useampi imettäjä. Ei siis malttanut oikein keskittyä tai oli jotain muita vaikeiluja. Joskus oli vaan pakko imettää keskellä ostaria kävellessä tai rannalla kun vauva repii huivia pois tieltä, mutta lapsi oli ruokittava. Ilmeisesti sain sen kaikesta huolimatta tehtyä tarpeeksi hienovaraisesti, sillä koskaan en saanut keneltäkään pahaa silmää. Vaikka naisten vessat olivat tilavia ja hyvin varusteltuja, oli niihinkin usein jonoa.

Dubai ja imettäminen imetyshuoneessa
Yksinkertaisin näkemäni hoitohuone. En vain häslätessäni saanut kunnon kuvia prameammista.

Rahan käyttäminen Dubaissa


Kuten arvata saattaa, kortti kävi lähes kaikkialla. Ja kun sanon lähes, tarkoittaa se sitä, että kerran jouduttiin pulaan kun käteistä ei ollut. Oltiin juuri syöty mahamme täyteen kivassa ravintolassa Bur Dubaissa ja tuli maksun aika. Kortti ei käy. Eikä kummallakaan meistä ollut tarpeeksi käteistä! Pitkässä tikussa hävinneenä lähdin etsimään automaattia ja sain kyllä juosta ympäri kortteleita hyvän aikaa, että löytyi. Mies yritti viihdyttää lapsia (ja varsinkin äidinkipeää vauvaa) ravintolassa. Mutta tämä oli siis ainoa paikka mihin kortti ei käynyt, muuten makseltiin luottokortilla lähes missä vain.

Moni asia oli kallista, mutta ei Dubai minusta nyt niin hirveän kallis ole, jos et halua tehdä mitään superkallista. Rahaa saisi varmasti kulumaan, jos haluaisi oikein törsätä. Ostoskeskuksissa oli noin Suomen hinnat mutta valikoimat ihan mielettömät. Meidän aikaan oli vielä menossa Shopping Festivalit, joten olisi ollut hyviä kampanjoita, jos vaan olisi jaksanut käydä kauppoja läpi. Shoppailu ei ole lähellä sydäntäni, joten sille ei niin paljon varattu aikaa vaikka ostareitakin kierrettiin. Ostoskeskuksista teen ihan erillisen postauksen, ne todellakin ansaitsevat sen.

Bur Dubain soukit

Bur Dubain soukit

Isommista lastentarvikkeista meillä oli mukana vain matkarattaat ja kantoreppu. Kolmevuotiaamme ei enää kotioloissa nukkunut päiväunia, mutta reissussa luonnollisesti väsähti ihan eri tavalla kuin normaalisti. Ihmeen hyvin Tytär pärjäsi, vaikkei meillä ollut edes seisomalautaa mukana kolisemassa. Ihan turha olisi ollutkin, pärjättiin hyvin tällä kombolla. Kun tytär alkoi väsymään, pääsi hän rattaisiin lepäämään tai nokosille ja Tappi nakattiin kantoreppuun. Tappi tottuikin nukahtamaan helpommin reppuun kuin rattaisiin, vaikka onnettomiksi päiväunet kautta linjan jäivätkin. Siihen aikaan vauva nukkui noin kolmet pienet unet päivässä, eli vähän väliä otti torkut. Se oli oikeastaan aika hyvä, sillä unien takia ei koskaan tarvinnut juurikaan jumittaa missään. Taisi vain ympäristö kiinnostaa liikaa, että olisi malttanut nukkua.

Dubaissa on jokaiselle jotakin. On elämyksiä, shoppailua, rantaelämää joka lähtöön, nähtävyyksiä, historiaa, arkkitehtuuria... Paljon ristiriitoja ja paljon kaksinaismoralismia mutta erittäin mielenkiintoinen kohde niin uskonnon, kulttuurin kuin elämäntyylienkin vuoksi. Voisin lähteä uudestaankin!

Onko sinulla mielipidettä Dubaista? Tai haluaisitko tietää vielä jostain lisää?

Pysy ajan tasalla uusista julkaisuista


ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

COPYRIGHT

Webdesignin tarjoaa Veera Junttila, Lunar Graphics 2017