lauantai 26. marraskuuta 2016

Tukholma-vinkki: Vasa-museo

Käytiin viime viikolla koko perheellä risteilemällä Tukholmassa. Nyt vihdoin ja viimein päästiin tutustumaan Djurgårdenilla sijaitsevaan Vasa-museoon. Oltiin kuultu paljon kehuja paikasta, mutta edelleenkin tämä historiallinen laiva oli näkemättä. Olin ymmärtänyt kyllä, että se on hieno, mutten tiennyt, että se on

h u i k e a !

Vasa-museoon lasten kanssa
Vasa-laivan pienoismalli näyttää, millainen laiva oli valmistuttuaan
Vasa-laiva Vasa-museo
Heti sisään tullessa vastassa on tämä
Museossa lasten kanssa
Ylemmiltä kerroksilta on näkymä laivan kannelle
  • Se on maailman ainoa jäljellä oleva 1600-luvulla rakennettu laiva. Ainoa!
  • Se on 95-prosenttisesti säilynyt
  • Vasa-laivan piti olla Ruotsin laivaston yksi tärkeimmistä aluksista, mutta se upposi jo neitsytmatkallaan 
  • makasi merenpohjassa 333 vuotta! 

Vasa-laiva nostettiin vuosikausien valmisteluiden jälkeen vuonna 1961. Laivan nostosta on oma mielenkiintoinen piennäyttelynsä. Vasa-laivan mukana löydettiin 14 000 pienesinettä, jotka jokainen on jouduttu käsittelemään ja kokoamaan laivaan kuin palapelin palaset. Löydösten tutkiminen jatkuu vielä tänäkin päivänä, 55 vuotta myöhemmin.

Noston jälkeen laivan rakenteet vaativat useiden vuosien säilöntäainekäsittelyä, jotta se säilyisi museossa. Noin pitkään vedessä levänneenä se olisi hajonnut kuivalla maalla. 

Vasa-laivan pienoisnäyttely
Pienoisnäyttely Vasa-laivan nostamisesta

Vasa-museoon lasten kanssa
Nostaminen ei ollut mikään yksinkertainen keissi
Museo on rakennettu vain tätä laivaa varten ja sen kyllä huomaa. Laiva itsessään sijaitsee valtavassa hallissa, jonka ympärillä on monta kerrosta. Jokaisessa kerroksessa on omat näyttelynsä Vasaan liittyen ja kaikista pääsee tarkkailemaan alkuperäistä laivaa eri korkeuksilta. Museossa on useita multimedia-pisteitä ja pienoismalleja sekä paikkoja jossa laivaelämään pääsee itse tutustumaan. Museossa kerrotaan laajemminkin 1600-luvun sotalaivojen aikakaudesta ja laivaelämästä. Kiehtovaa!

Hieman isompien lasten kanssa Vasa-laiva olisi varmasti vieläkin isompi menestys. Siitä lumoutuvat niin aikuiset kuin lapsetkin. Meillä oli sen verran pienet lapset mukana, että hieman etukäteen jännitti lasten kärsivällisyys. Tappi erittäin vilkkaassa reilun vuoden iässä onneksi nukkui suurimman osan vierailua. Kun Tappi heräsi, hän oli touhua ja uteliaisuutta täynnä. Oli melkoinen tekeminen kun poika olisi halunnut kiivetä ihan kaikkialle ja juosta portaita ylös alas. 

Tytär 4v oli välillä kiinnostunut ja välillä vähän vähemmän kiinnostunut. Me vanhemmat kun meinattiin välillä jäädä jumittamaan paikkoihin, jotka eivät olleet kaikista eniten Tyttären mieleen. Vierailu samassa yhteydessä olevassa ravintolassa pullakahveilla auttoi kummasti jaksamaan vähän pitempään.

Lapsia museossa
Museohalli on valtava, 7-kerroksinene
Tukholmaan lasten kanssa
Nykyaikaisissa museoissa on myös merkitty selfie-piste
Tyttärestä parasta antia oli märssykori, eli mastoon sijoitettu tähystyspaikka. Sellainen kopio alkuperäisestä oli yleisön testattavana ja Tytär tykkäsi juosta sitä ympäri. Toiseksi parasta oli monet portaat ja sokkelot sekä mahdollisuus päästä laivajäljitelmän sisälle tutustumaan. Katseltavaa ja kyseltävää oli paljon 4-vuotiaallekin ja suuri, monipuolinen tila antoi hyvät puitteet lasten tanssahteluihinkin.

Vaikka Vasa-laivaa katsoessa helposti pari tuntia pyörähtää, voi käynnin yhteyteen suunnitella muutakin, kuten vieressä sijaitsevan Junibackenin, Abba-museon tai vaikka piipahduksen keskustassa. Djurgården-saaren Skansenissa olisi ollut myös houkutteleva tapahtuma jul i Skansen. Siihen ei kuitenkaan tällä kertaa menty vaan päätimme käydä keskustassa toteamassa, että odottamamme joulutori avataan vasta viikkoa myöhemmin. Kuulostaa ihan meikäläisten reissulta siis!

Lapsia Vasa-museossa
1600-luvun sotalaivat ovat olleet kelluvia palatseja...
Museo näyttely Tukholma
...joissa tosin eli monen kerroksen väkeä
Museossa Näyttelyssä Tukholmassa
Edessä märssy, mutta Tytär on nyt keskittynyt itse laivan tsiigailuun
Tukholman näyttelyssä museoon
Käsittämättömän hienoja yksityiskohtia, alkuperäiset! 
Museon ravintolassa
Kaffe och bulla ja taas jaksaa
Me mentiin siis Tukholmaan Silja Linella, joten matkustettiin Värtahamnenista bussilla 76 Djurgårdeniin, 7-ratikalla (sillä ainoalla) Djurgårdenista keskustaan ja keskustasta T-banalla takaisin satamaan. Ostettiin jo laivan infosta kertaliput. Se tuli nippa nappa edullisemmaksi kuin vuorokausilipun osto.

Hinnat olivat melko kohtuulliset: aikuiset noin 13 euroa, lapset alle 18 pääsee ilmaiseksi ja opiskelijakortilla (myös suomalainen kortti kävi) noin 10 euroa.

Lue lisää mielenkiintoisia yksityiskohtia: Vasa-museo

Sinua voisi kiinnostaa myös:



Oletko sinä käynyt Vasa-museossa? Oltiinko me ainoita, jotka kävivät siellä vasta nyt? 

Pysy ajan tasalla uusista julkaisuista


ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

COPYRIGHT

Webdesignin tarjoaa Veera Junttila, Lunar Graphics 2017