sunnuntai 18. joulukuuta 2016

Bray - Dublinista helppo päiväkohde

Viime kesänä oltiin juhannusviikko Irlannissa (ja Pohjois-Irlannissa) lasten 3,5v ja 10kk kanssa lomalla. Kaupunkiloma oli kaikkinensa onnistunut, mutta sanottava on: ihan hemmetin raskas. Siitä joku toinen kerta, sillä tässä postauksessa kerronkin reissun viimeisestä päivästä.

Nimittäin jos Dublin alkaa kyllästyttää ja tekee mieli vaikka rantalomalle - ota suunnaksi läheinen Bray! Bray sijaitsee vain noin 20 kilometriä Dublinista etelään ja yhteydet sinne ovat hyvät. Se on loistava päiväkohde myös lapsiperheelle, sillä siellä on (tai ainakin kesällä oli!) kiva tivoli ja iso leikkipaikka rannan tuntumassa. Patikoijalle läheinen kukkula tarjoaa hyvät maastot hikijumpalle. 


lasten kanssa irlannissa

irlanti lapset perhe ranta


Brayn rantakatu


Me oltiin Irlannissa siis alkukesästä, joten tarjolla ei todellakaan ollut rantakelejä vaan hyvin epävakaista ja koleaa säätä. Kuten kuvissa hyvin näkyy, aurinko ei hellinyt matkalaisia. Tytär kävi hieman heittelemässä rantakiviä veteen, mutta tyydyimme kaikki katselemaan merta kuivalta maalta käsin. Tässä säässä meri ei tuntunut yhtään kutsuvalta, mutta tilanne voi olla toinen vaikka heinäkuun helteillä.

Miten sinne pääsee? 


Me otettiin ihan vaan lähijuna Dublinin Connolly-asemalta. Junia kulkee noin vartin välein ja matka kestää kolmisen varttia. Junat (tai no, ainakaan ne junat mihin me osuttiin) ei ole ihan niitä uusimpia malleja, mutta lyhyt matka taittuu sillä ihan hyvin. Vihreää plyysiä olevat kapeat penkit ovat suorastaan nostalgiset!


Lippuhinnat ovat edulliset: aikuinen pulittaa yhdensuuntaisesta matkasta alle 4 euroa. Edestakainen lippu ennakkoon ostettuna on 6,85 euroa. Päiväretken hinta ei käy ainakaan lompakon päälle.


Rattailla pääsee junaan hyvin (tosin juna-asemalla oli kikkailua lukuisten portaiden kanssa) ja ovien luona on vaunuille paljon tilaa. Koska molemmat mukulat vetivät junamatkalla sikeitä, saatiin me aikuiset keskittyä maisemien ihailuun. Nähtiin kilometritolkulla rantaa, nummia ja paaaljon paljon graffiteja. Meidän matkan aikaan muita matkustajia ei ollut paljoakaan, joten ihan vapaasti saatiin häslätä junavaunussa.



Bray on vain lyhyen junamatkan päässä Dublinista
Matkustajan uuvahtaminen
Irlanti - maisemat junasta
Näkymät junasta
Maisemat junasta, Irlannissa lasten kanssa
Näkymät junasta
Bray on vain lyhyen junamatkan päässä Dublinista
Brayn aseman mosaiikkitaidetta

Saako sieltä ruokaa?


Mehän ei ihan keskustassa käytykään, vaan vietettiin koko päivä rannan tuntumassa. Siellä ruokapaikkoja on vähän huonohkosti, mutta löydettiin ihan kelvollinen burgeri/fish'n'chips -paikka. Tarjontaa oli enemmän fast food ja take away -osastolta. Meidän ruokapaikka oli Cassoni's Restaurant and Take Away. Vain yläkerrassa oli asiakaspaikkoja eikä sinne saanut viedä rattaita. Alhaalla oli vain take away -tiski, joten rattaat piti kääriä sadesuojaan ja jättää ulos, koska taivas uhkaili vesisateella.


Ravintolassakin oli valokuvanäyttely Braysta, joten väkisinkin tuli sellainen olo, että Bray on hyvin nostalginen ja ylpeä kaupungistaan. Ruoka oli perinteikästä Irlantilaista ja mielestämme oikein maukasta, joten kyllä voisimme suositella sitä Bray-päivän ruokapaikaksi, jos keskustaan ei ole sillä hetkellä asiaa.


Rannassa oli suhteellisen monta karkkikauppaa ja jätskibaaria, josta tietysti oli ostettava Tyttärelle ihan julmetun iso ja makea jäätelö. Siinä oli ainakin kolme kiloa karkkia ja kastikkeita pehmiksen päällä, hinta kuitenkin korkeintaan pari euroa. Sen lisäksi olisi saanut hattaraa ja muuta överiherkkua ties kuinka monesta kiskasta. Eli lapset tykkää, voin kertoa.



Cliff Walk ja Brayn merenranta
Cliff Walkin alkumetrit
ranta loma meri Irlannissa
Kaunis ranta-alue synkälläkin säällä
nostalginen rakennus Irlannissa
140 vuotta vanha hotelli joka on ollut 55 vuotta yksityisomistuksessa

Onko lapsille mitään tekemistä?


Rantapuiston leikkipaikka on tosi iso ja monipuolinen! Melkein vain sen takia kannatti tulla Brayhin asti. Koko leikkipaikan pohja on sitä pehmeää muovipinnoitetta, joten lasten sai antaa huoletta kiipeillä ja könytä leikkivälineissä. Paikalla oli paljon perheitä, mutta silti mahduttiin hyvin mukaan leikkimään (ja vanhemmat istumaan penkeille). Meidän pienimmällekin oli vauvakeinuja ja pehmeällä alustalla oli ihan mukava antaa konttailla.


Irlannin leikkipaikat / hyvä matkakohde lapsille

Oli kyllä hauskaa, kun englantia osaamaton kolmevuotiaamme kommunikoi omalla tavallaan paikallisten lasten kanssa ja meni pari kertaa mukaan leikkeihin. 


Ainakin viime kesänä rantapuistossa oli myös melko iso tivoli. Oli noin metriselle sopivaa vuoristorataa, karusellia, pomppulinnaa, trampoliineja... eikä juurikaan asiakkaita. Me ostettiin joku viiden tai kuuden lipun nippu (muistaakseni) kympillä. Osaan tarvitsi pituuden mukaan aikuisen kaveriksi ja osaan pääsi yksin. Kaikkiin laitteisiin päästiin suoraan jonottamatta.


Ilmeisesti myöhemmin kesällä on/oli myös "isommille lapsille" tivolilaitteita, joissa pääsi nauttimaan vähän lasten vuoristorataa kovemmista kyydeistä. Juhannusviikolla oli siis lähinnä pikkulasten laitteita. Sehän sopi meille hyvin. Ymmärtääkseni jotkut Bray Summerfestit on joka vuosi, missä tivolikin on.


lasten kanssa Irlannissa tivolissa
Karuselli lapsille rannalla




vuoristorata lapsille

The Bray Head ja Cliff Walk

Brayn parhaimmat näköalat saa kiipeämällä Bray Head -kukkulalle. Kukkulan päälle on asetettu kivinen risti jo vuonna 1950 ja sen juurelle päästäkseen on tehtävä hieman töitä. Mies kipusi sinne aika epätasaista maastoa pitkin ihailemaan näkymiä ja minä jäin lasten kanssa alemmas katselemaan maisemia - jotka jo alemmalta tasolta olivat aika mahtavat. Rattaiden kanssa ei siis todellakaan ollut mitään asiaa ylös vaan kiipeämiseen suositellaan jopa hyvää fyysistä kuntoa. Mies tulikin takaisin aika hikisenä urakasta.

Kukkulan lisäksi on tarjolla myös Cliff Walk, joka mukailee junarataa upeaa rantareittiä pitkin Greystoneen eli seuraavalle pysäkille asti. Lapsiteknisistä syistä meidän Walk tyssäsi jo alkumetreille, mutta jos vaan mahdollisuus on, niin se reitti kannattaa talsia - katso linkin video! Bray Head Walk on reilu 6 kilometriä pitkä ja sen käveleminen kestää vauhdista riippuen tunnin tai pari. Pitäisi olla hienot maisemat ja hyvä kokemus. Junalla pääsee sitten takaisin Brayhin tai Dubliniin.

Cliff Walk - sellaisena kuin se nykyään on - on valmistunut jo 1800-luvulla, kun rannalla kulkevaa junarata rakennettiin (valmistui 1834). Itse reitti on kuitenkin paljon vanhempi. Vaikka reitti on kunnossapidettävä, niin se sopii ehkä vähän paremmin isommille lapsille ja hyväkuntoisille. Suosittelen katsomaan videot linkeistä, sillä minua jäi kyllä kovasti harmittamaan Cliff Walkin missaaminen.


Brayn merenrantaa ja promenadi
Bray Head
Bray on vain lyhyen junamatkan päässä Dublinista
Aika mukava junamatkakin
kukkulan kuningas
Näkymä Bray Headin päältä
ranta nainen meri vinossa
Tyttären ottama kuva minusta Brayn rannalla

Knoppitietoutta Braysta:
  • asukkaita noin 27 000 (- 32 000 riippuen lähteestä)
  • iirin kielellä Bré, joka tarkoittaa kukkulaa
  • Sinead O'Connor on nykyinen asukas
  • James Joyce asusteli siellä 1887-1889
  • Oscar Wilden vanhemmat rakensivat The Strand Hotelin 1863
  • Brayssa sijaitsee Irlannin vanhin elokuvastudio

Lue lisää:


LUE KOKO POSTAUS »

keskiviikko 14. joulukuuta 2016

Zürich - joulumarkkinat ja tunnelmantekijät

Kun saavuimme Zürichiin jo pimeän tultua, oli keskustassa kävely pelkkää ihastunutta huokailua ja WAU-huudahduksia! Välillä suorastaan hävetti, kun maalainen on niin ihmeissään eurooppalaisesta joulusta! Jo tässä vaiheessa oli selvää, että olematon joulufiilikseni oli saanut hyvän nosteen heti reissun alkuun.

Varsinkin, kun olin vaihteeksi matkalla yhdessä ystäväni kanssa, joka hänkin on kahden pienen lapsen äiti. Kerrankin, saisimme jutella asiamme rauhassa loppuun saakka... Ja missä puitteissa!

sirkus joki yö kaupunki
Limmat-joki ja Circus Conelli
ratikka jouluvalot kaupunki keskusta pimeä yö
Tähtisadetta keskustassa
jouluvalot zürich keskusta pimeällä
Jouluvaloja Zürichin keskustassa

Ensivaikutelma oli ihan uskomaton. Jouluvalojen määrä jo muutenkin kauniissa kaupungissa teki siitä melkein epätodellisen. Jouluvalot oli ripustettu katujen ylle niin, että tuntui kuin olisi kävellyt tuikkivien tähtien alla. Se oli U P E A A ! En ole missään kokenut vastaavaa.

Jouluvalot ja -koristeet olivat ehdottomasti överit. Siis ihan totaalisen överit. Mutta miten voi olla mahdollista, että samaan aikaan niin tyylikkäät? Missään muualla en ole nähnyt kenenkään onnistuvan siinä, että yhdistetään erivärisiä jouluvaloja sekä erivärisiä ja -kokoisia joulukoristeita yhteen. Mutta sveitsiläiset osaa senkin. Ah, tyylikästä ja vaikuttavaa.

Joulu näkyi Zürichin kaduilla kaikkialla. Ei ollut kadunpätkää, missä ei olisi ollut mitään joulukoristetta tai tunnelmavaloa. Joka paikka huokui tämän vuodenajan fiilistelyä. Täytyy sanoa, että varmasti kyynisinkin ihminen olisi väkisin saanut pientä lämpöä sisälleen. Jos ei joulukoristeista ja -valoista, niin ainakin lukuisista joulumarkkinoiden kojuista saatavasta glühweinista!

jouluvalot zürich ratikka tungos
Tähtisadetta kaupungin yllä
joulu jouluvalot tunnelmavalot kaupunki keskusta
Tähtisadetta Dörflissä eli vanhassa kaupungissa
hotel adler
Mitäs sanot tämän hotellin terassien joulukoristeista?

Tässä esittelen Zürichin neljä virallista joulumarkkina-aluetta. Oli jännä huomata, että kaikki olivat keskenään ihan erilaiset olemukseltaan ja tarjonnaltaan. Jokaisilla markkinoilla kannattaa olla reippaasti käteistä mukana, vaikka joissakin isoimmissa kojuissa saattaa kortti käydäkin. (Edit. meidän visiitin aikaan 1CHF oli noin 0,93 euroa)

Olkaa hyvä!


Wienachtsdorf

Sechseläutenplatz / Oopperatalon edustalla (ratikalla hyvät yhteydet)

Wienachtsdorf sijaitsee ihan kivenheiton päässä kuvankauniilta Zürichsee-järveltä. Uusitulla alueella oli nyt vasta toisen kerran joulumarkkinat. Ja millaiset ne olikaan! Joulutori oli ehkä suurin, missä olen koskaan käynyt ja valaistu Oopperatalo (Opernhaus) teki taustalla vaikutuksen. Kojuja on noin sata mutta sen lisäksi paikalla on myös mm. karuselli, hauska luistelurata, suuri Fondue-ravintola baareineen ja olohuoneineen.

...ja väkeä sen mukaisesti. Välillä ei meinattu eteenpäin päästä, kun ihmiset parveilivat kojujen ympärillä. Jokaiselle ruoka- ja juomakojulle oli jonoa, mutta ihmeen nopeasti päästiin silti tilaamaan. Hinnat olivat ehkä kalleimmat näistä neljästä joulutorista, mutta tarjontaa oli niin laidasta laitaan, että ihan pyörrytti. Myös suomalais-norjalaisena mainostettua loimulohta olisi ollut tarjolla.

Kojujen lisäksi oli vielä erillisiä baarikatoksia, joissa soi tanssimusiikki ja juomia sai hieman nopeammin kuin glühwein-kojuista. Mekin käytiin siellä notkumassa ja fiilis oli ulkovaatteinemme kuin afterski alppimajassa.

Ulkona alkoi illalla melko kylmä, eikä huvittanut lähteä lähemmäksi keskustaa etsimään ruokapaikkaa. Me päädyimme jonottamaan joulumarkkinoilla olevaan Fondue-stubeen ja onneksi saatiin paikat kohtuullisen odottamisen päätteeksi. Kyllä kannatti, sillä paikka oli aika vaikuttava. Suuri rakennelma on tehty vain näitä joulumarkkinoita varten. Siellä me istuttiin pitkän pöydän päässä meluisassa majassa ja dippailtiin mielinmäärin leipää juustosulassa.

Esimerkkihintoja:
Glühwein 6,5 CHF
Jääratamaksu aikuiselta 6 CHF
Fondue-illallinen ravintolassa lisukkeineen ja juomineen: 40 CHF

Suosittelemme: Baariin tanssimaan glühweinin vauhdittamana

kokemuksia joulumarkkinoilta jouluvalot
Joulumarkkinoiden keskellä koristeltu joulukuusi
kokemuksia joulutoreilta
Kaikki kojut ovat myös viimeisen päälle koristeltuja
kokemuksia sveitsistä joulukuussa zürich
Markkinoiden taustalla ylväs Oopperatalo
joulumarkkinat glühwein zürich discopallot
Disko sisätiloissa!
zürich joulumarkkinat tunnelma
Katos, jossa voi hengailla vaikka syöden, juoden ja seurustellen
zürich tekemistä lasten kanssa
hauska, sokkeloinen luistelurata
syöminen ruokailu fondue sali zürich
Fondue-stube


Christkindlimarkt

Hauptbahnhofilla eli päärautatieaseman katetussa salissa

Näillä markkinoilla käytiin ihan viimeisenä ja en tiedä johtuuko siitä, mutta vähän kylmäksi jätti. Siitäkin huolimatta, että keskellä katettua joulutoria seisoo 15-metrinen, Swarowskin kristallein koristeltu, joulukuusi.

Christkindlimarktissa oli ihan kaikista eniten tavaraa myynnissä, joten jos kukkaron nyörit ei liikaa kiristä, voi tehdä mielenkiintoisia joululahjaostoksia. Myös leivonnaisia oli paljon tarjolla, mutta enemmänkin kotiin ostettavaksi kuin paikan päällä syötäväksi. Toki muutama koju möi perinteistä glühweiniä ja jotain naposteltavaa, mutta varsinaiset ravintolat löytyy rautatieasemalta muutenkin.

Väkeä oli todella vähän. En tiedä, oltiinko niin aikaisin liikenteessä vai oliko kolme muuta joulutoria vetänyt markkinoiden pisimmat tikut. Katettu joulutori on kyllä paikallaan vaihtelevassa säässä, kun tähän vuodenaikaan Zürichissä voi helposti sataa kunnolla vettä ja tuulla kylmästi.

Heti sisääntulon läheltä löytyi pieni lasten nurkkaus, jossa oli ainakin maksullinen karuselli. Hauptbahnhofissa on helppo kulkea lastenrattailla ja samassa rakennuksessa on kunnon vessat ja ravintolat.

Esimerkkihintoja:
Koristeltu pieni pipari 6,5 CHF

Suosittelemme: Joululahjaostoksia jos kukkaron nyörit ei kiristä

joulukuusi swarowski kristallit överi koristelu
joulutori joulupukit joulukoju markkinat
joulumarkkinat zürich koju myynnissä koristeita
joulumarkkinat zürich

joulutori joulumarkkinat zürich

zürich herkut joulutori jouluherkut joulumarkkinat pipari
joulukuusi koristeltu swarowski kirstallit joulumarkkinat


Dörfli-Weinachtsmarkt / Niederdorf

Niederdorfstrasse + lähikorttelit 

Vanhan kaupungin "pääkadulle" Niederdorfstrasselle ja sen lähikortteleihin on väljästi levittäytyneet Zürichin vanhimmat joulumarkkinat. Täällä oli ehkä kaikista rennoin tunnelma, johtuen varmasti siitä, että hinnat olivat muihin markkinoihin nähden edullisimmat ja kojut olivat miellyttävästi ripoteltuna vanhan kaupungin alueelle. Kulkeminen oli miellyttävän väljää eikä ihmisiäkään ollut sulloutuneena liikaa samalle alueelle. Osa kojuista tosin oli lähes piilossa tunnelmallisilla sisäpihoilla.

Markkinoilla oli myös tavaramyyntiin keskittyneitä kojuja, mutta selvästi eniten ruoka- ja juomakoppeja. Suosituimpiin kojuihin oli hieman jonoa, mutta ei mitään sellaista kuin Oopperatalon Wienachtdorfissa.

Me majoituttiin Niederdorfin eli vanhan kaupungin alueella, joten koimme nämä meidän "kotimarkkinoiksi" ja olivat muutenkin jotenkin helposti lähestyttävät joulumarkkinat. Skipattiin jopa ekan illan illallinen, koska syötiin niin hyvin kojuista raclettea ja crepesiä - glühweinillä huuhdeltuna tietenkin.

Esimerkkihintoja:
Iso/pieni racletteannos: 12/7 CHF
Glühwein: 5 CHF
Crepes: 6-11 CHF

Suosittelemme: Rentoa oleilua, glühweinin hörppimistä ja lähikaduilla harhailemista jouluikkunoita ihaillen.

joulumarkkinat zürich joulutori glühwein glögi hehkuviini kojut

raclette ruokailu syömiset koju glühwein glögi hehkuviini joulutori

joulumarkkinat glühwein glögi hehkuviini zürich

crepes nutella glühwein glögi hehkuviini herkut joulumarkkinat

Werdmühleplatz, The Singing Christmas Tree 

Werdmühleplatz (uuden keskustan puolella)

Laulavan joulukuusen joulumarkkinat on varmasti Zürichin tunnetuimmat! Enkä ihmettele. Olihan se hauska seurata, kun lapsikuorolaiset yrittivät tonttulakkejaan piilotellen asettautua omille paikoilleen, mutta eivät voineet vastustaa kiusausta käydä kurkkimassa yleisöä. Tapaus on selvästi paikallisten suuressa suosiossa, sillä väkeä oli aivan hurjan paljon lauluesitysten aikaan. Me saavuttiin valoisan aikaan ja silloin alue oli vielä väljä.

Vaikka nämä joulumarkkinat ovat varmasti kuuluisimmat, ei alue ole mitenkään järin suuri. Kojuja on ihan mukavasti pieni kädunpätkällinen, mutta ovat erikoistuneet enimmäkseen juomatarjoiluihin vaikka ruokaakin löytyi - jopa gluteenittomana ja laktoosittomana. Paikalla oli myös yksi iso ravintolateltta, jossa tosin oli melko hinnakas fondue - ainakin verrattuna ravintolahintoihin ja jopa Wienachtsdorfin Fondue-stubeen.

Lapsille oli kivan näköinen karuselli mutta en tullut katsoneeksi oliko se maksullinen.

Laulavan Joulukuusen esitykset:
Maanantaista perjantaihin 17:30, 16:30
Lauantaista sunnuntaihin 14:30, 15:30, 17:30, 18:30

Esimerkkihintoja:
Glühwein 6 CHF
Irish Coffee 8 CHF
Scandinavische Glögg 6 CHF

Suosittelemme: saapumaan hyvissä ajoin, jos haluaa nähdä Laulavan Joulukuusen lauluesityksen.

zürich joulumarkkinat jouluvalot kaupunki keskustajoulumarkkinat glühwein hehkuviini
jouluvalot tunnelma zürich hehkuviini
lapset joulu joulukuusi valot kuoro

Joulutunnelmaa ja myyntikojuja toki löytyy kaupungista muualtakin, kuin noilta neljältä viralliselta joulumarkkina-alueelta. Melkein voisi sanoa, että koko kaupunki on yhtä joulumaailmaa. Moni hotelli on panostanut selkeästi julkisiin tiloihinsa ja julkisivuun, kauppojen näyteikkunat on somistettu överisti ja joka paikka vain huokuu joulua, koristeita ja valoja.

Vaikka kojuista myydään alkoholijuomia melkeinpä joka lähtöön, ei törmätty sen aiheuttamiin lieveilmiöihin. Kylmähkössä talvi-illassa oli vaan niin mukavaa, kun sai ihanasti lämmittävän glühweinin käteensä kaupunkia ja joulumarkkinoita tutkiessaan. Toi ehdottomasti lisää tunnelmaa!

Ensimmäisessä kuvassa näkyvä, Limmat-joella kelluva Circus Conellikin pystytetään vain joulunaikaa varten. Circus Conelli esittää ohjelmistoaan joka päivä marraskuun puolivälistä vuoden loppuun saakka.

enkelikello joulumarkkinat valot tunnelma zürich

joulukoju pipari zürich sveitsi joulu
zürich keskusta tunnelma valaistus yö pimeä
joulukoristelu zürich överi

joulukauppa zürich sveitsi koristeet tunnelma

Zürich osoittautui siis monin kerroin kiinnostavammaksi, kuin olin osannut odottaa. Valmistelen vielä ainakin nähtävyyksien osalta oman postauksensa ja ehkä myös paikallisista herkuista, ruokailusta ja hintatasosta.

Lue lisää Zürichistä
Lue Zürichin joulumarkkinoista myös Toisiin maisemiin blogista.

Oletko käynyt Zürichissä joulumarkkinoilla tai missä on sinun suosikkijoulumarkkinasi? Tiedätkö muuten, onko Zürichissä muinakin vuodenaikoina näin älyttömän kaunista ja yltäkylläistä?

LUE KOKO POSTAUS »

Pysy ajan tasalla uusista julkaisuista


ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

COPYRIGHT

Webdesignin tarjoaa Veera Junttila, Lunar Graphics 2017