sunnuntai 29. tammikuuta 2017

Junalla Dublinista Belfastiin ja takaisin

Jos Irlannissa on tarpeeksi aikaa, on hyvä idea yhdistää matkaan myös Pohjois-Irlanti ja Belfast. Belfastissa voi sitten viettää joko kaupunkiloman tai saahan sieltä ostettua myös monenlaisia retkiä Pohjois-Irlannin must-see -kohteisiin kuten Giant's Causewaylle.

No, mehän ei tietenkään sinne päästy. Mutta ei keskitytä nyt siihen, vaan tähän junailuun! 

junalla belfastiin lasten kanssa irlanti

Junalippujen ostaminen ja hinnat


Me hankittiin junaliput Irish Railin nettipalvelusta jo pari viikkoa ennen matkaa. Dublinin ja Belfastin väliä liikennöi uutuuttaan kiiltelevä Enterprise-juna ja liput on helpoiten ostettavissa etukäteen Irish Railin kautta.  Paikan päältäkin olisi voinut ostaa ja istumapaikkoja olikin hyvin vapaana - ainakin noille aamupäivän junille. 

Ruuhka-ajat ovat kalliimpia kuin päiväajat. Joten lähtöaikojen takia hinnoissa on paljon vaihtelua. Meidän perheelle tarvitsi ostaa vain aikuisten liput, sillä alle 5-vuotiaalle ei tarvitse ostaa lippua maksavan aikuisen seurassa. (Mutta kuka jaksaisi pitää koko matkaa 5-vuotiasta sylissään...?)


Junaa varatessa sai tietenkin valita istumapaikat - paitsi lapsille, jos ei erikseen ostanut heille istumapaikkaa. Päätimme luottaa onneemme. Hinnat vaihtelivat lähtöajan mukaan alle 15 eurosta melkein 30 euroon. Meidän aamupäivälähdöt maksoivat menopaluuna noin 45 euroa, eli koko perhe matkustettiin reilulla 90 eurolla Dublinista Belfastiin ja takaisin. Saatavilla on myös edullisia perhelippuja.

Matka Dublinista Belfastiin kestää hieman yli kaksi tuntia ja matkan varrella on vain neljä välipysäkkiä (Drogheda, Dundalk, Newry, Portadown).



Lue lisää tai varaa vaikka liput:
irlanti juna lapset matkustaminen


Irlannissa matkustaminen junalla lasten kanssa

Rautatieasema - Connolly Station


Raahauduttiin kävellen rinkat selässä ja muksuja työntäen (Tappi) ja vetäen (Tytär) asemalle. Asuttiin melko lähellä Connolly-asemaa, vaikkei se just sillä hetkellä sille tuntunut. Connollylle olisi päässyt myös julkisilla helposti, tietenkin.

Kaikki InterCity-junat lähtevät Connollyltä eivätkä pysähdy matkan varrella kuin isoimmilla asemilla. Tarkista hyvissä ajoin lähtöasema, ettei käy köpelösti!

Asema ei ole mitenkään järin valtava, joten junaan meno on kivutonta. Me oltiin siellä ihan liian aikaisin. Tappi oli nukahtanut rattaisiin ja toivottiin sormet ristissä, että saataisiin se nukkuvana junaan. Ei saatu



Irlannin junassa lapset mukana

Junassa - Irish Rail / Enterprise


Liput tsekattiin jo laiturille tullessa. Mies (oma) heitteli kamat junan tavarasäilytyshyllyille ja taitteli sinne rattaatkin. Hyvin mahtuivat, tilaa oli. Juna oli uusi ja hieno.

Me oltiin varattu kaksi paikkaamme neljän penkin pöytäryhmästä. Siinä istui tietenkin kaksi muuta tyyppiä, eivätkä he heti ymmärtäneet siirtyä junan muille vapaille paikoille. Eikä tietenkään jöröinä suomalaisina sanottu mitään. Kun ährättiin lapset sylissä ikkunapaikoille, ymmärsivät pian, että muualla olisi hiljaisempaa väljempää.

Junasta semmoinen hauska huomio, että jokaisen penkin yläpuolella oli paikkanumeroinnin lisäksi myös merkkivalo. Siitä näki suoraan, onko jokin paikka varattu. Näppärää!

Vessat olivat tietenkin uudessa junassa siistit ja niitä oli jokaisen vaunun päissä. Taisi niissä olla vaipanvaihtoalustakin.

Perinteinen tarjoilukärry tarjoili matkustajille pikkupurtavat sekä kahvit, teet, oluet. Junassa olisi ollut myös ravintolavaunu, mutta ei jaksettu edes käydä kurkkaamassa. Ykkösluokan vaunussa olisi ollut skumppaa ja buffetti! 

Maisemat junasta oli katseltavan arvoisia ihan koko matkan edestä. Oli nummea ja irlantilaisia kaupunkeja. Me tosin ei juuri ehditty maisemia ihastelemaan, koska jälkikasvun kanssa meni hermot sai touhuta kylliksi. Lapset olivat matkan aikana 10kk ja 3,5-vuotias, joten tilanteita riitti.

Josta tulikin mieleen, että kannattaa ottaa ihan hirveästi naposteltavia mukaan. Parituntinen sujuu sillä tavalla huomattavasti jouhevammin. Vaikka se ruokakärry kulkeekin, hinnat on aika kovia ja tuotteiden saatavuus arpapeliä. 


maisemat junasta irlanti

junasta maisemat irlanti

Perillä Belfast Centralissa


Rautatieasemalta on keskustaan ilmainen bussiyhteys junamatkustajille! Me ei sitä tarvittukaan, koska haluttiin raahautua taas "lähellä olevalle" hotellille kävellen rinkat selässä, lapsia työntäen (Tappi) ja vetäen (Tytär). Mehän ei taksia käytetä!

Lähtiessä Belfastista Dubliniin matkustajat saivat odottaa ihan siistissä odotustilassa junaa. Vasta, kun juna tuli asemalle, liput tarkistettiin ja pääsi laiturialueelle.

Odotustilan yhteydessä oli ihan törkeän kallis kioski, mutta sunnuntain takia muut kaupat olivat kiinni. Tilassa oli muuten joidenkin yhteisöjen myyjäiset, jossa myytiin herttaisia leivonnaisia ja villasukkia. Koska meillä ei ollut punnan puntaa mukana, jäi ostokset tekemättä. Olisin halunnut kyllä tukea!
vauva nukkuu sylissä kirja
Paluumatkalla oli kolmen vartin luksushetki - takana tyypillinen varustekassi
Kaiken kaikkiaan junamatkat meni tosi sujuvasti, junat pysyivät aikataulussaan ja meno oli tasaista. Suosittelen junamatkustamista varauksetta lapsiperheille - ja tietenkin muillekin. Tämä oli lasten ensimmäinen kaukojunakokemus ja sen perusteella matkaillaan kyllä jatkossa mielellään junilla.

Belfastista joku toinen kerta. Me ei tällä kokoonpanolla yksinkertaisesti jaksettu lähteä kikkailemaan Giant's Causewaylle ja muihin upeisiin paikkoihin. Se jäi vähän harmittamaan, sillä Belfastista olisi ollut kyllä helppo ostaa retkiä eikä ne vaikuttaneet kovin kalliiltakaan. Palaan sinne vielä joskus, lupaan. Tykättiin Belfastista tosi paljon!


Lue lisää Lähinnä Kauempana -arkistosta:


Tykkäätkö sinä matkustaa junalla? Oletko käynyt Belfastissa ja Giant's Causewayllä?

Pysy ajan tasalla uusista julkaisuista


ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

COPYRIGHT

Webdesignin tarjoaa Veera Junttila, Lunar Graphics 2017