sunnuntai 1. tammikuuta 2017

Zürichin parhaat näköalapaikat

Jätettiin ystävän kanssa miehet ja lapset kotiin ja karattiin yhdessä viikonlopuksi Zürichin joulutoreille. Joulufiilistelyjen lisäksi kerettiin tekemään paljon kaikkea muutakin, kierreltiin siellä täällä ja kokonaisuudessaan tykättiin kaupungista tosi paljon.

Koska jokaisella reissulla on kiivettävä ainakin yhteen korkeaan näköalapaikkaan, oli etsittävä Zürichistäkin parhaat paikat katsella nähtävyyksiä. Koska tällä kertaa ei ollut.. kröhöm... hidasteita, ehdittiin jopa kolmeen paikkaan ihailemaan maisemia.

maisema joki järvi näköalapaikka
Näkymä Zürichiin Uetlibergiltä

NÄKÖALAPAIKAT TOP 3 (+1 vinkki)

Polyterasse

Sijainti: ihan vanhan kaupungin yllä, helppo löytää
Miten sinne pääsee: Central Polybahn -asemalta funikulaarilla, myös autolla/jalkaisin
Paljonko maksaa: kertalippu n. 4 euroa (110 vyöhyke)
Esteettömyys: pääsee hyvin esim. rattaiden kanssa
Parasta: voi piipahtaa nopeasti, vaikka suunnittelematta

Ihan vanhankaupungin yläpuolella sijaitsee nimensä mukaan terassi, jolta on kaunis näkymä vanhan kaupungin kattojen ylle. Meidän käydessä lauantaiaamupäivällä paikalla oli vain vähän muita ihmisiä. Terassi on Zürichin yliopistokampuksen edustalla ja voisin uskoa arkisin siellä parveilevan paljon ainakin opiskelijoita.

Me nousimme ihan turistimielessä Polybahnilla, koska jouduimme joka tapauksessa ostamaan päiväliput. Matka funikulaarilla on lyhyt, mutta ihan hauska! Ruuhkaa ei aamulla ollut, vaan meidän lisäksi oli vain yksi perhe. Kävelimme sentään takaisin alas tunnelmallisia kiviportaita pitkin, oli todella kaunis, aurinkoinen sääkin.

Lue lisää: Polyterasse

Zürich Polyterasse
Polybahn
Zürichin polyterasse
Polyterasse
Zürich näköalapaikka Polyterasse
Fiilistelyä polyterassilla
Näkymä Polyterasselta
Satumaisen kaunis näkymä Zürichiin

Lindenhof Hill

Sijainti: Limmat-joen varrella Lindenhofissa, lähellä uutta keskustaa
Miten sinne pääsee: kävellen esim. Fortunagassea pitkin
Paljonko maksaa: ilmainen
Esteettömyys: pääsee hyvin esim. rattaiden kanssa
Parasta: näköalatasanteella lasten leikkipaikkoja ja vieressä on lasten leikkipuisto

Lindenhof Hill -puisto sijaitsee lähellä uutta keskustaa (City of Zürich), korkealla Limmat-joen yläpuolella. Limmat-joen toiselta puolelta ei sitä aluksi huomattukaan, vasta karttaa tutkiessa löydettiin paikka. Käveltiin ensin kaunista Schipfeä ja joen rannasta noustiin ylös näköalatasanteelle.

Tasanteella olikin jo Polyterassia enemmän ihmisiä katselemassa kaunista maisemaa. Tältä näköalapaikalta näki kauniin Limmat-joen ja kauemmaksi Zürich-järvelle. Jos olisi ollut eväitä mukana, oltaisiin hyvin voitu viettää täällä pitempäänkin aikaa.

Lindenhofin lähellä on uusi keskusta ostoskatuineen, joten täällä voi käydä vaikka piknikillä shoppailun lomassa. Lapsiperheelle erityisen kätevä, sillä vieressä oli monipuolinen lasten leikkipaikka. Kesällä varmasti tosi kiva hengähdyspaikka keskellä kaupunkia!

Lue lisää: Lindenhof Hill Wikipedia
Zürich Lindenhof Hill
Muikeana kauniista kaupungista
Zürich Lindenhoff Hillistä on hieno näkymä joelle
Emme olleet Lindenhofilla yksin
Kaunis Limmat-joki ja Zürichin keskusta
Kaunis Limmat-joki ja Zürichin keskusta
Uetliberg

Sijainti: keskustan ulkopuolella, vyöhykkeellä 155
Miten sinne pääsee: S10 paikallisjunalla pääteasemalle tai patikoimalla
Paljonko maksaa: junalippu (3 vyöhykettä) noin 6,5 euroa, näköalatorni 2 CHF
Esteettömyys: kukkulalle pääsee rattailla, mutta näköalatorniin ei
Parasta: ravintolasta lämmittävät glühweinit maisemia katsellessa

Uetlibergin näköalapaikalle mennäkseen joutuu tekemään vähän aiempia enemmän töitä, mutta sekin on helposti saavutettavissa. Päärautatieasemalta (Hauptbahnhof) lähtee parinkymmenen minuutin välein juna Uetlibergiin ja matka kestää vain 20 minuuttia. Junamatka on miellyttävä uudenkarheassa junassa eikä ne ohikiitävät maisematkaan pahoja ole.

Perillä Uetlibergin pääteasemalla on kiva leikkipaikka ja pieni asemarakennus ravintoloineen. Päättäriltä on vielä pieni kiipeäminen kukkulan laelle, jonka päällä on varsinainen näköalapaikka ja tasokas hotelli. Myös monille eripituisille patikointireiteille Uetlibergiin on heti asemalta opastukset.

Asemalta noustaan ylös portaita, mutta rattailla pääsee kyllä myös, portaiden ohi menee kiertotie. Paikalle tulikin samassa junassa paljon lapsiperheitä. Me hengästyttiin jo tämän pienen nyppylän nousussa, onneksi ei keksitty lähteä patikoimaan koko matkaa Uetlibergille.

Kukkulan päällä hotellin terassilta oli käsittämättömän kauniit alppimaisemat. Ostettiin (kalliit) glühweinit ja lämmiteltiin niiden kanssa paikkoja tutkien. Maisemia näkee melkein kaikkiin ilmansuuntiin ja paikalta löytyy pystypöytiä ja puistopenkkejä levähdystä varten.

Zürichin näköalapaikka Uetliberg - ei korkeanpaikankammoisille!
Alempi näköalapaikka Zürichiin
Uetlibergin näköalapaikka ei ole korkeanpaikankammoisille
Ihan hyvä sijainti terassilla
Nousu Uetlibergille vaatii hieman kuntoa
Uetlibergille olisi päässyt patikoimallakin

Toisin kuin edellisenä päivänä, tänä päivänä saatiin kärsiä vilua ja kovaa tuulta. Junamatkalla hieman ripotteli vettä, mutta perillä "vain" tuuli todella napakasti. Oli todella kylmä viima.

Kiivettiin korkeaan näköalatorniin, mutta vaikka oli hehkuviinit alla, pelotti aivan perskuleesti nousta torniin. Torni huojui kovassa tuulessa, laidat tuntui huterilta eikä tilannetta helpottanut se, että rappusista näkyi paikoittain läpi alas asti. Meitä molempia huippasi ja vedimme vaan itseämme sisälaitaa pitkin ylös. Naureskeltiin kyllä välillä, että ollaanko oikeasti näin reppanoita.

Moni vanhempi yritti nousta lapsi sylissään, mutta kääntyivät kesken kaiken takaisin alas. Suosittelisin itsekin harkitsemaan, minkä ikäisen kanssa torniin nousee. Vaikka näköalatasanne oli "vain" 30-metrin korkeudella, siinä tuulessa tuntui aika hurjalta tuoda sinne pientä vilkasta lasta.

Sinnikkäästi noustiin ylös asti. Matkalla muuten oli automaatti, johon piti maksaa 2 frangia sisäänpääsystä. Kun oltiin perillä, oli helpottunut fiilis. Vaikka näköalatasanteella oli aika hurjia ulokkeita (jossa poseeraan alla olevassa kuvassa) niin enää ei tuntunut niin pahalle kuin noustessa. Ylhäällä oltiin niin maisemien lumoissa, että tutisevat puntit unohtui hetkeksi. Paluumatka oli huomattavasti helpompi, vaikka kieltämättä oli ihana päästä takaisin alas.

Tämä oli hyvä näköalapaikka, reissun viimeinen nähtävyys, joten väsyneinä (mutta hyvin onnellisina) palattiin takaisin keskustaan - ja lentokentälle. Lopussa vielä vinkki yhteen näköalapaikkaan!

Lue lisää: Uetliberg

Uetlibergin huipulla - upea näkymä
Pelotti, mutta uskalsin mennä kulmaan
Uetlibergin näköalatorni on pelottavan korkea
Ei se kyllä tässä kuvassa näytä pelottavalle
Uetliberg ja näkymä Limmat-joelle
Mahdollisuus kiikarointiin
Korkeanpaikankammo - Uetlibergin näköalatorni
Portaikkoa, josta näkee läpi


+1 Grossmünster

Tännepäs me ei itse kiivettykään, mutta Limmat-joen varrella vanhankaupungin ja Niederdorfin puolella olevaan "kaksoistornien" kirkkoon pääsee kiipeämään ja katselemaan kaupunkimaisemia. Kirkko on itsessään Zürichin tunnetuimpia maamerkkejä. Me ei siis käyty tornissa, mutta paikka vaikuttaa sellaiselta, missä haluaisin käydä ja suosittelisin käymään. Torniin johtaa 187 porrasta ja maksaa muutaman frangin.

Lue lisää: Grossmünster


Lue lisää Lähinnä Kauempana -arkistosta:


Jos satut Zürichiin joulun aikaan, niin ehdottomasti Zürichin joulutorit kannattaa koluta. Vaikkei muuten olisi joulutoreista kiinnostunutkaan. Nämä matkalaiset olivat vaikuttuneita!

Kerro ihmeessä, jos kävit Grossmünsterissä tai muissa näköalapaikoissa ja mitä pidit. Tykkäätkö yleensä käydä näköalapaikoissa? 

Pysy ajan tasalla uusista julkaisuista


ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

COPYRIGHT

Webdesignin tarjoaa Veera Junttila, Lunar Graphics 2017