torstai 23. helmikuuta 2017

Madrid - jalkapalloa, teleférico ja valtava katukirppis

Viimeksi kerroin, miten Madridissa parasta on värikäs ja eläväinen kaupunkikulttuuri ja sen ruokanautinnot. Ja juuri näiden takia mielestäni ihastuttavaan Madridiin pitää matkustaakin, sillä "pakollisia nähtävyyksiä" ei ole ainakaan liikaa.

En nyt ala tässä kirkkoja (nekin on tosin upeita) listaamaan, vaan esittelen kolme hauskaa tekemistä, jotka sai meidän Madrid-reissulla pisteitä. Siis sen katukulttuurin, ruoan ja yleisen pöhinän lisäksi.

Madridin Royal Plaza  telefericosta


Jalkapalloa Santiago Bernabéu Stadionilla


Oltiin varattu jo Suomessa netistä Bernabéulle liput otteluun Real Madrid vs. Malaga. Saatiin paikat ihan piippuhyllyltä* eikä päästy edes samalle penkkiriville. Erätaukoja lukuunottamatta oltiin vilkutusetäisyydellä.

*Huom! Korjauspyyntö aviomieheltä: "Olin mukana Real madrid-pelissä. Ei oltu lähellekään piippuhyllypaikkoja. Oltiin vähän keskileveliä alempana ja kenttää keskellä, suht´kalliilla paikoilla. Kaikki on niin suhteellista kun stadion vetää sen 80 000. Real-Malaga-matsissa oli yleisöä 78 000, joten oli mahtava kokemus. T. Aviomies"

En ole penkkiurheilija eikä jalkapallo niin paljon kiinnosta, mutta oli mielenkiintoista ja vaikuttavaa käydä seuraamassa LaLigan matsia.

Porukkaa oli kuin pipoa, kannatuslaulut raikasivat, jengi oli tullut matsiin koko suvulla ja seurustelivat iloisesti. Kun kentällä tapahtui jotain harmillista, yleisö buuasi. Oli melkoinen humu päällä!

Ennen matsia koko stadionin tienoo oli täynnä myyntikojuja. Ruokaa, juomaa, kannatusrekvisiittaa ja -asusteita, matkamuistoja... Jännä huomio oli se, ettei stadionin sisällä oikein ollut mitään myytävää. Alkoholitonta olutta ja sokerilimpparia. Olisi pitänyt älytä ostaa kaikki tarvittava jo ulkopuolelta

Matsi päättyi muistaakseni 3-1, en niin painanut mieleeni. Lähtö stadionilta ei ollut kovin yksinkertaista, sillä kaikki poistuivat samaan aikaan ja sitä väkimäärää oli aivan valtavasti! Eikä ihme, sillä stadion vetää 81 000 henkilöä sisäänsä. Kaikki lähikadut olivat aivan tukossa ja ihmismassa vaelsi eteenpäin. Metrot oli niin täynnä, että käveltiin suosiolla pitemmälle.

Jos ei pääse matsiin, voi silti järjestää stadionille visiitin: Bernabeu Tour

Mistä liput? Real Madridin lipunmyynti
Milloin ottelut? Real Madrid events
Paljonko maksaa? alkaen 35 euroa / lippu
Millä pääsee: Metro L10 ja useampia bussilinjoja
Huomioi: Pelin päättymisen jälkeen kaikki julkiset liikennevälineet ovat jonkin aikaa täynnä.

Real Madrid jalkapalloa Bernabeu
Piippuhyllyltä pelaajat ovat pikkuruisia
Santiago Bernabeu, jalkapalloa Madridissa
Bernabeu päivällä ennen otteluhumua


Teleférico de Madrid - kaapelihissi näköalaterassille


Koska tykätään käydä näköalapaikoissa, etsittiin sellainen nytkin. Kaapelihissit on aina hauskoja ja tämä Madridin Teleférico oli oikein hyvä kyyti! Teleferico on ollut toiminnassa vuodesta 1969 alkaen, matkan pituus on 2,5 kilometriä ja se kestää noin kymmenisen minuuttia.

Seilattiin 40 metrin korkeudessa puiden yläpuolella pienellä kondolihissillä. Koska ei ollut sesonkiaika, saatiin olla kopissa ihan kahdestaan.

Näköalat oli kaapelihissistä huikeat! Taakse jäi upea Madrid ja kuninkaanlinna (ensimmäisessä kuvassa) näytti melkeinpä parhaimmalta täältäpäin katsottuna. Toisaalla pieni rypäs pilvenpiirtäjiä ja ja maisemaa reunusti lumihuippuiset vuoristot. Alla oli Casa de Campo, suuri puisto jossa oli paljon lenkkeilijöitä ja varsinkin maastopyöräilijöitä.

Teleferico vie suoraan näköalapaikalle. Samassa rakennuksessa on myös suuri ravintola ja sisäleikkipuisto. Ulkona puistossa on huikeat piknikmahdollisuudet ja siellä on myös lapsille keinuja ja kiipeilytelineitä. Koko perhe viihtyy varmasti!

Madrid pilvenpiirtäjät ja teleferico casa de campo

Me käytiin vain ihastelemassa näköalaa, katselemassa paikkoja ja lähdettiin sitten takaisin. Typistettynäkin oli hyvä retki, mutta samaan yhteyteen voi tosiaan koota paljon muutakin tekemistä - ainakin jos on lapsia mukana.

Instagram-postaukseeni tuli kommentti Hima Saimi -blogin Mirkalta, että hänen miehensä kammoaa korkeita paikkoja ja silti uskalsi Telefericoon - kaksi kertaa! Eli kyyti sopii myös korkeanpaikankammoisille.

Mistä liput? Teleferico online tickets
Paljonko maksaa? 4,20e/suunta tai 5,90e meno-paluu ja alle 3v ilmaiseksi
Millä pääsee? Rosales station: Metro Argüelles ja bussit 21, 74
Huomioi: Perillä on melko hinnakas ravintola, mutta hyvä näköala. Sopii lapsille!

Lue lisää: Teleferico de Madrid

Teleferico Madrid pariskuntana

Madrid telefericosta, kaapelihissi Casa de Campoon

Teleferico Madrid matkalla casa de Campoon

sierra Madrid teleferico

casa de campo teleferico Madrid


El Rastro - valtava katukirppis


Varaudu kärsivällisellä asenteella, sillä ihmisiä voi olla aivan julmetusti liikkeellä. Tämä sunnuntaiaamuisin käynnistyvä tapahtuma on Madridin vanhin katukirppis. Kadut ovat kuvauksellisen kauniita ja myyntikojuja on levittäytynyt valtavasti, alueen ulkopuolellekin.

El Rastro-markkinoiden pääkadut ovat Ribera de Curtidores, Plaza de Cascorro ja Ronda de Toledo. Mutta myyntikojuja löytyy valtavasti näiden lähitienoiltakin.

Saavuttiin La Latinan kautta ja se oli ihan hyvä suunta aloittaa kiertely El Rastrossa. Alkuun ihmisiä oli kohtuullisesti mutta puoltapäivää kohti mentäessä väkimäärä lisääntyi aivan tolkuttomasti. Katujen korkeuserot tekivät sen, että ihmismassan seuraaminen oli välillä kaikista paras anti.

Vaikken yleensä mitenkään kovasti innostu kirpputoreista, löysin tuolta paljon mielenkiintoista - väkimäärästä huolimatta. Ostin melko paljon käsityönä tehtyjä koruja ja ne ovat ahkerassa käytössäni edelleen, nyt kahden vuoden jälkeen. Käsitöitä sai kohtuulliseen hintaan mutta muuten hintahaitari oli suuri. Harmillisen paljon oli myös "kiina-osastoa" ja sitä samaa roinaa useassa pöydässä. Eli tarkkana sai olla.

el rastro madrid myyjäiset

Myynnissä oli ihan kaikenlaista, joten tykkäsin kulkea ihmisvirran mukana ja katsella kojuja, kortteleita, ihmisiä, ilmiöitä ja kuvata kaikkea. Kun oli päättänyt, ettei ahdistu tungoksesta, oli sen kestäminen helpompaa.

...rajansa silti kaikella ja mekin suunnattiin lopulta väljemmille vesille.

Ruokavinkki! Samalla reissulla voi käydä herkuttelemassa vähän matkan päässä olevilla Cava Bajan ja Cava Alton kaduilla tai sitten La Latina -metropysäkin lähellä on muun muassa yksi mercado. Paikalliset käy drinkeillä La Latinan baareissa.

Milloin? Sunnuntaisin kello 9 - 15
Paljonko maksaa? Edullinen, mutta vertaile hintoja ja tsekkaa laatu!
Millä pääsee? La Latinan tai Puerta de Toledon metropysäkit
Huomioi: Ota käteistä (ja rentoa asennetta) mukaan ja saavu paikalle heti aamuyhdeksältä!

Lue lisää:
El Rastro kirpputori

El Rastro Madrid markkinat

El Rastro katukirppis Madrid

El rastro madrid markkinat

el rastro ulkoilmakirppis madrid

Tässä siis kolme vaihtoehtoista tekemistä Madridiin hengailun ja ruokanautiskelujen lisäksi.


Heidi Maailman Äärellä -matkablogista on asunut Madridissa pari kuukautta ja hänen blogistaan löytyy todella hyvä kooste Madrid-vinkkejä viikonloppureissulle:



Millaisia asioita sinä tykkäät tehdä Madridissa tai muualla kaupunkilomilla? 

LUE LISÄÄ
Lähinnä Kauempana -arkistosta:

Pysy ajan tasalla uusista julkaisuista


ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

COPYRIGHT

Webdesignin tarjoaa Veera Junttila, Lunar Graphics 2017