perjantai 10. maaliskuuta 2017

Berliinin Spreepark - hylätyn huvipuiston värikäs historia

Koska olen menossa Tyttären kanssa keväällä Berliiniin, tuli muisteltua vanhoja kokemuksia aiemmilta Berliinin-reissuilta. Selailin nettialbumista reissun kuvia ja eteen tuli vähän epätavallisempia huvipuistokuvia.

Nyt mennään kauas historiaan, vuoden 2010 toukokuuhun, aikaan ennen lapsia. Oltiin miehen kanssa kahdestaan piipahtamassa ystävien luona ja majoituttiin trendikkäässä Prentzlauer Bergissä.

Vuokrattiin lähistöltä polkupyörät ja huristeltiin päivä pitkin itä-Berliinin katuja. Oltiin käyty Berliinissä aiemminkin, joten varsinaisia nähtävyyksiä ei tällä kertaa tarvinnut juuri kiertää. Mikä vapauden tunne!

Kun oltiin aikamme fillaroitu kaupunkialueella, suuntasimme Spree-joelle kohti Treptow-Köpenickin kaupunginosaa.

Spreepark, Berliinin hylätty huvipuisto
Teekuppikaruselli ei enää pyöri pusikon keskellä
Spreepark, Berliinin hylätty huvipuisto
No, olishan tuosta yli päässyt jos olisi uskaltanut


Spreepark - Hylätty huvipuisto


Tiesin entuudestaan, että jossain Spree-joen varrella on vuosia sitten hylätty huvipuisto. Saatiin kuitenkin ajaa aika pitkään, ennen kuin nähtiin juuri muuta kuin pusikkoa. Oltiin juuri luovuttamassa ja kääntymässä takaisin, kun näimme kaukaa puiden yllä värikkään maailmanpyörän.

Tuolla se on, hylätty huvipuisto! Poljettiin nopeasti lähimmille porteille. Portit olivat korkeat ja tiukasti lukossa. Hetken mietittiin, uskalletaanko kiivetä aitojen yli huvipuistoon sisään, mutta alueella liikkui paljon ihmisiä. Tiedettiin, että aluetta vartioitiin vaikkei ollut käsitystä tuliko kiinnijäämisestä sakkoja tai muuta häpeällistä. Kunnollisina ihmisinä kuitenkin luovuttiin ideasta.

Hämmästeltiin aidan takaa lähes umpeen kasvanutta huvipuistoa, jossa maailmanpyörä vielä seisoi ylväänä. Laiskan joen joutsenveneet olivat koottuna yhteen, osa kaatuneina ja rikkinäisinä. Vuoristoradan metalliset junat olivat ruostuneet puhki ja osa vaunuista tipahtanut maahan. Teekuppikarusellin kuppeja ei meinannut näkyä kasvuston takaa.

Huvipuisto oli jotenkin pahaenteisen aavemainen, oudon rauhallinen.

Mutta me ei menty siis puistoon sisälle. Minun ottamat kuvat on vain aidan raosta napsittuja otoksia, joista ei edes kunnolla erota ruostuneita huvipuistolaitteita tiheän kasvillisuuden seasta.

Käykää kurkistamassa Meanwhile in Longfieldin blogista, sillä he uskaltautuivat alueelle (hyi, hyi). Ja täytyy sanoa, että nyt harmittaa että itse jänistettiin. On ollut varmasti hurja kokemus. Terveisiä vain sinne loppuraskauteen!

Spreepark, Berliinin hylätty huvipuisto

Spreepark, Berliinin hylätty huvipuisto


Hylätyn huvipuiston uskomattomat käänteet


Spreeparkilla on mielenkiintoinen historia. Huvipuisto on avattu jo 1969 nimellä Kulturpark Plänterwald. Vuonna 1991 sen osti Norbert Witten perhe, joka muutti huvipuiston nimeksi Spreepark.

Spreepark nautti menestyksekkäimpiä aikojaan 90-luvulla, mutta kävijämäärän romahdettua puisto joutui lopulta sulkemaan ovensa loppuvuonna 2001. Linkkaan kirjoituksen loppuun nettisivuja, joista hurjimpien käänteiden yksityiskohtia on luettavissa, mutta tässä värikkäät tapahtumat pähkinänkuoressa:

  • 2002 Norbert Witte perheineen muutti Peruun mukanaan kuusi (6) huvipuistolaitetta ja perustivat sinne huvipuiston "Lunapark"
  • 2002 Spreeparkille todettiin 11 000 000 euron velat ja puisto jäi tyhjilleen
  • 2003 Norbert Witte epäonnistui huvipuistossaan myös Perussa ja tuomittiin 7v vankeuteen yrittäessään salakuljettaa kokaiinia 180kg huvipuistolaitteiden rungoissa
  • 2006 Marcel Witte, Norbertin poika, tuomittiin Perussa 20v vankeuteen huumeiden salakuljetuksesta 
  • 2007 Norbert Witte pääsi vapaaksi oltuaan vangittuna vain 4v, kun taas poikansa Marcel viruu perulaisessa vankilassa ilmeisesti edelleen.

Sulkemisensa jälkeen Spreepark-huvipuisto sai ruostua paikalleen ja kasvusto villiintyi. Meidän vuoden 2010 käynnin jälkeen alueella on tapahtunut paljon:
  • 2011 alkaen alueelle tehtiin opastettuja kierroksia, monta kertaa viikossa
  • 2011 hylätyssä huvipuistossa kuvattiin elokuva Hanna
  • 2014 Berliinin kaupunki vihdoin lunasti Spreeparkin, jolloin kierrokset alueella lopetettiin
  • 2014 tuhopoltto tuhosi osan huvipuistoa
En mene vannomaan, että tämä kaikki on tiukkaa faktaa, sillä eri nettilähteissä oli hieman eri tietoja. Jokainen voi tehdä oman tutkimustyönsä ja päätelmänsä!

Spreepark, Berliinin hylätty huvipuisto

Spreepark, Berliinin hylätty huvipuisto


Spreeparkin tulevaisuus?


Vuonna 2015 julkaistiin, että Spreepark avataan uudelleen vuonna 2018! Tokikaan huvipuisto ei tule pyörimään vanhoilla kalusteilla, mutta jää nähtäväksi mitä siellä sitten oikeasti tulee tapahtumaan. Ja milloin. Nettisivuilla irvaillaan, että onhan noita loputtomia projekteja ollut Berliinissä ennenkin. Vähän kuten meillä Länsimetro.

Mutta toivotaan, että ensi vuonna Spreeparkissa on elämää ja portit aukeavat kaikelle kansalle!

Missä? Kiehnwerderallee 1-3
Miten sinne pääsee? Pyörällä tai S-Bahn Plänterwaldiin tai Treptoweriin

Lue lisää Spreeparkista (englanniksi):



Lähinnä Kauempana arkistosta:



Onko joku käynyt joskus Spreeparkissa? Kun toimintaa vielä oli? Hylättynä? Tai ihan viimeaikoina - miltä siellä nyt näyttää? 

Pyöräily Berliinissä

Pysy ajan tasalla uusista julkaisuista


ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

COPYRIGHT

Webdesignin tarjoaa Veera Junttila, Lunar Graphics 2017