sunnuntai 19. maaliskuuta 2017

Viron Rakvere - päiväretki vanhalle linnoitukselle

rakveren linna virossa

Viikko sitten vietimme sunnuntaipäivän Virossa. Lähdimme aikaisin aamulla omalla autolla laivaan ja tulimme iltamyöhillä takaisin kotiin Helsinkiin. Automatkoista ja Jägalan vesiputouksesta kirjoitinkin jo aiemmin tällä viikolla.


RAKVERE - LÄNSI-VIRUMAAN ROSOINEN PIKKUKAUPUNKI


Pääasiallinen retkikohteemme oli kuitenkin Rakvere, Viron viidenneksi suurin kaupunki noin 15 000 asukkaallaan. Rakvere sijaitsee noin 100 kilometriä Tallinnasta itään. Matkan taittaa hieman alle puolessatoista tunnissa, jos ei pysähdy esimerkiksi Jägalan vesiputouksille, kuten me teimme.

Koska Tappi oli simmahtanut päiväunilleen juuri puoli tuntia ennen määränpäätä, ajelimme ensin autolla keskustassa. Poika sai hieman jatkoaikaa unosilleen ja ajelu olikin ihan hauska tapa nähdä ensin paikkoja.

Rakvere, Viro

Rakvere, Viro

Rakvere, Viro
Onpas tuolla on kaunis kirkontorni!
Wau, mikä härkäpatsas linnan vieressä!
Heh, onpa hauska tori täällä Rakveressa.
Oho, moneskohan palanut/romahtanut/rapistunut talo tuo on tällä alueella?

Kaupunki vaikutti meidän silmiin melko tyypilliseltä virolaiselta pikkukaupungilta. Kadut Rakveressa oli todella huonokuntoiset, katujen varsilla oli sekä komeita puutaloja, että niitä rähjäisiä. Ihmeen monta taloa oli kokenut myös kovan kohtalon. Niitä ei suinkaan oltu purettu, vaan olivat pystyssä edelleen.

Keskustan torin "Tsentrumin" laidalla oli enimmäkseen rumia betonimöhkäleitä - niitä neuvostohirvityksiä. Itse tori oli kokenut hauskan uudistuksen ilmeisesti ihan vastikään. Torilla oli keltaisia "sateenvarjoja" ja polkupyöräilijää esittävä patsas.

Poliisimuseo on melko upean näköinen vaaleanpunainen rakennus Pikk-kadun päässä. Sunnuntaisin ja maanantaisin se on valitettavasti kiinni, joten siellä jäi käymättä. Mutta eipä me oikeastaan olisi lopulta ehdittykään.

Rakvere, Viro


Rakvere, Viro

RAKVEREN LINNANRAUNIOT


Rakveren linnoitus sijaitsee keskustan vieressä Vallimägi-kukkulalla ja on peräisin 1200-luvulta. Saapuessaamme rähjäiselle ja mutaiselle parkkikselle, meitä vastassa oli hauskat ylöspäin levenevät korkeat portaat. Tappi herätettiin nokosiltaan, mutta se oli Tytär joka veti liinat kiinni.

En halua lähteä. Tyhmä linna, en halua sinne.

Syvä huokaus. Rakaskultapienilapsi, me ollaan tän linnan takia tultu tähän kaupunkiin! Nyt takki päälle ja menoks! Katselin samalla, kun Tappi kiipesi jo puolivälissä niitä hassuja portaita. Eikö se näyttänytkin hauskalta?

Ei. Tyhmät portaat.

Lisää neuvottelua. Olin jo nappaamassa ipanan kainaloon, kunnes päästiin yhteisymmärrykseen: Tytär tulee, mutta haluaa pitää takin auki.

Selvä.



Rakveren linnoitus Virossa

Rakveren linnoitus lasten kanssa

Jo portaiden päältä oli kivat näkymät kaupunkiin. Jos linna on suljettu tai ei ehdi kiertämään linnanraunioita, suosittelen kuitenkin kiipeämään kukkulalle katselemaan näköaloja.

Vallimägi-kukkulalla komeilee myös Härkäpatsas Tarvas, Baltian suurin eläinaiheinen patsas. Jotain kertoo sekin patsaan arvostuksesta, että se mainitaan Rakveren Wikipedia-sivuilla, muttei itse Rakveren linnoitusta. Joten vaikka Tarvasta ihastelemaan jos linna ei kiinnosta.

Lapset (hieman yllättäen) rakastivat linnaa. Siellä oli erilaisia pieniä soppeja, käytäviä, rappusia, toreja, puuhevosia, kurkistusikkunoita... mutta siellä oli myös hengenvaarallisia aukkoja, sortumia, liuskoja josta pääsee pikkuinen valumaan alas syvyyksiin. Pelkäsin ihan koko ajan noiden häslääjien kanssa, että kohta joku lipsahtaa jostain aukosta äkkikuolemaan.

Rakveren linnanrauniot Virossa

Rakvere, linnanrauniot lasten kanssa

Rakvere, vaaralliset linnanrauniot

Tappi olisi kovasti halunnut juoksennella mielenkiintoisessa linnakkeessa omin päin, mutta eihän sen voinut antaa niin tehdä. Poika protestoi kunnolla aina, kun hänet otettiin syliin. Mutta kun linna oli ajoittain ihan liian vaarallinen pienimmälle, kun aikuinenkin sai välillä olla varuillaan.

Nimittäin yksi todella vaarallinen kohta pisti ihan veren kiehumaan. Oltiin juuri tultu yllä olevaan torniin, kun huomattiin oven vieressä oleva syvä kuilu. Yksi harha-askel ja joku olisi voinut tipahtaa pimeään onkaloon! Ja lapset ryntäilee normaalistikin sinne tänne, joten ihmettelen, jos tuossa ei ole koskaan vahinkoa käynyt. Oltiin muuten extra-varovaisia tuon paikan jälkeen.

Lapsia ei pimeät käytävätkään ja ahtaat rappuset pelottaneet, vaan rohkeasti astelivat molemmat eteenpäin. Jälkikäteen Tytär kyllä myönsi, että pikkuisen oli pimeimmässä paikassa jännittänyt. Eli taas kerran vanhemmat oli enemmän varpaillaan.

Rakvere, linnanrauniot lasten kanssa

Rakveren linnoitus, Viro

Rakvere lasten kanssa, linnanrauniot

Palkinto olikin suuri, kun kesken linnakierroksen Tytär ilmoitti "On täällä sittenkin hauskaa, hyvä että tultiin!" Itsekseni mutisin, että sitähän mää yritin sulle sanoa siellä autolla....

Kesäaikaan linnoituksella on vielä enemmän aktiviteettejä koko perheelle, sisäpihalla näkee kotieläimiä (nyt oli vain vuohet) ja lapsille on monenlaista leikitystä. Nyt olisi saanut kyllä kokeilla jousiammuntaa, muttei ehditty.

Koska meillä oli nuo pahnanpohjimmaiset mukana, emme osallistuneet tasatunnein vedettävälle kidutuskammiokierrokselle, jossa oli jotain pelotteluhommaakin mukana. Ajateltiin, että lapsille riittää tässä vaiheessa muut meidän aiheuttamat traumat.

Linnaan maksoi sisään 7 euroa aikuiselta tai perhelippu 14 euroa. Mielestäni näin talviaikaan se oli hieman liian korkea hinta siitä, mitä sillä rahalla sai. Kesäaikaan tilanne voi olla toinen, kun aktiviteettejä on halutessaan enemmän ja linnan kaikki osat ovat avoinna yleisölle.

Ps. Oli muuten valtava pähkäily, kirjoitetaanko Rakveren linnan rauniot vai linnanrauniot. Molempia kirjoitusasuja löytyy. Päädyin lopulta linnanraunioihin, koska puhutaan tietyistä linnanraunioista. Mutta jos on tarkempia perusteluja yhteen- tai erikseenkirjoittamiselle, niin haluaisin kuulla! 

Historianjanoisille lisätietoa linnoituksesta: Rakveren linnoituksen historia

Rakvere, aktiviteetit lasten kanssa linnanraunioilla

Rakveren linnoitus

RUOKAILU RAKVERESSA


Linnavierailun jälkeen kaikkien mahat jo kurisivat. Pyörittiin hetken aikaa kaupungissa ja lopulta pysähdyttiin Laada Cafén kulmille, kun vieressä oli sopivasti parkkipaikkakin.

Se olikin ihan hyvä ratkaisu, tarjolla oli monenlaista evästä erittäin kohtuulliseen hintaan. Kahvila oli tilava, onneksi, sillä oli aikamoinen sirkus saada lapsilta kuraiset vaatteet ja rauhoittumaan ruokapöytään. Tarjolla oli ruokailijoille leipää ja se teki heti kauppansa nälkäisille mukuloille.

Tilasin itselleni ja lapsille jaettavaksi yhden pasta-annoksen (4,7 euroa) sekä hampurilaisaterian (6e). Annokset olivat suuria, hampparissa oli jopa kaksi pihviä ja pekonia, röyh. Ei jaksettu syödä kaikkea, läheskään. Ruoka oli muuten hyvää, mutta hampurilaisen pihvit taisivat olla hieman liian kypsiä, ainakin se tuntui ikävän narskuvalta suussa. Koko perheen ateriat juomineen maksoi yhteensä reilut 15 euroa. 

Paikka oli uusi ja siisti, hieman torista syrjässä. Ihan viihtyisä, mutta ei mikään ihmeellinen. Ihan hyvä taukopaikka lapsiperheelle, syöttötuolit löytyi muttei vaipanvaihtopistettä.

En ole näköjään vieläkään oikein sisäistänyt tätä bloggaamista, sillä kahvilasta ei ole julkaisukelpoisia valokuvia. Jos paikka kiinnostaa, kuvia kahvilasta löytyy linkin takaa: Laada Cafe.

Rakveren linnoitus lasten kanssa

Sellanen ol' Rakvere! Läpikulkumatkalla suosittelen pysähtymään ja ainakin kesäaikaan voisi viivähtää Rakveren linnassa vähän pitempäänkin. Lapset varmasti tykkää. Ruoka on ainakin edullista, joten Rakveressa voi hyvin viettää myös ruokatauon. Ravintoloita löytyi paljon keskustorin liepeiltä. Myös kahviloista saa monipuolisesti helppoa ruokaa.

Olin etukäteen katsonut Rakveresta pari leikkipaikkaakin, mutta meillä ei ollut niille tällä kertaa tarvetta. Liitän parin leikkipaikan linkin tähän, jos lapsellisilla tarvetta höyryjen päästelyyn: Vapauden aukion leikkikenttä ja Rahvaaedan leikkikenttä.

Visit Estonia: Rakvere matkaopas

Lähinnä Kauempana: 

Kiinnostaako keskiaikaiset linnat? Voisitko ajatella pysähtyväsi Rakveressa Viro-reissun yhteydessä? 

Seuraa reissujamme myös Facebookissa
Instagramissa ja löytyypä nämä tarinat myös Blogit.fi -sivustolta


Rakveren linnoitus, Länsi-Viiumaa, Viro

Pysy ajan tasalla uusista julkaisuista


ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

COPYRIGHT

Webdesignin tarjoaa Veera Junttila, Lunar Graphics 2017