sunnuntai 12. maaliskuuta 2017

Zürich - kuinka kallista siellä oikein onkaan?

Kun kirjoitin vuoden vaihteessa juttuja Zürichistä, todella monessa kommentissa viitattiin Zürichin kalleuteen: "kiinnostaisi kyllä käydä, mutta kun siellä on niin kallista". Oliko siellä nyt sitten niin kallista?

Nyt huomautan, että monelta osin minua voi pitää budjettimatkailijana. Ehkä iän ja lasten karttuessa mukavuudenhalu on lisääntynyt mutta budjetti on edelleen pysynyt kohtuullisena. Monilla valinnoilla sekä "pihistä ja panosta" asenteella kalliissakin kohteessa selviää ilman valtavaa rahanmenoa. Selviytyyhän sitä kalliissa koti-Suomessakin! Jos minä sanon, että ei siellä nyt nii-in kallista ollut, niin usko minua.

Huom! Sveitsin Frangin kurssi oli joulukuussa: 1 CHF = 0,93 EUR. Eli jutussa esitetyt frangit on euroissa hivenen vähemmän.


Ainahan matkasta saa joko halvan tai kalliin - sehän riippuu täysin sinusta itsestäsi. Mitä matkalta haluat? Minne haluat mennä ja mitä tehdä? Jos riittää perusnähtävyyksien katselu ja kohtuulliset ruoka- ja juomamenot, on tämä postaus juuri sinulle.

Tällä kertaa lähdimme ystävättäreni kanssa "luksuslomalle", emme siksi halunneet laskea ihan jokaista penniä. Koska lapset eivät olleet mukana, saimme paljon vapautta päivien ja tekemisten suunnitteluun... tai oikeammin suunnittelemattomuuteen. Ja varsinkin kiireettömään nautiskeluun.

Me ei käyty missään sellaisessa aktiviteetissa, mikä olisi maksanut roposia enempää. Meidän pääagenda oli joulutorien koluaminen ja sitähän me tehtiin. Kaiken muun kaupungilla luuhaamisen ja glühweinin hörppimisen lisäksi.

Lennot Helsinki - Zürich - Helsinki


Lentoliput otimme kaksi kuukautta ennen lähtöä. Suorat meno-paluulennot maksoivat hieman alle 200 euroa per matkustaja. Olisi varmasti saanut halvemmallakin, mutta oltiin niin innoissamme reissuideasta eikä maltettu jäädä kyttäämään kampanjoita. Ajat olivat juuri hyvät: perjantaina alkuillasta menolento ja takaisin lähdimme sunnuntai-iltana seitsemän aikaan.

Lennot olivat Finnairin, eikä niihin tietenkään kuulunut muuta kuin ne perinteiset kahvi, tee ja mustikkamehu. Saatettiin ottaa lentokentällä pienet kuohuvat loman kunniaksi...


Majoitus Zürichissä: Hotel Marta


Me majoituimme Hotel Martassa, jonka sijaitsi vanhassa kaupungissa. Ensin katselimme pitkähkön ratikkamatkan päästä hotellia, sillä bisneshotellin olisi saanut viikonloppuna ihan kohtuulliseen hintaan. Mutta päätimme kuitenkin sijoittaa roposemme hyvään sijaintiin.

Majoitus Hotel Martassa maksoi noin 160 euroa yöltä, mikä tuntuu melko paljolle. Sijainti oli kuitenkin hirveän hyvä. Koska oltiin Zürichissä vain viikonloppu, ei matkoihin mennyt paljon aikaa ja "välikuolemat" pystyi vetämään tarpeen tullessa hotellilla.

Halusimme aamupalallisen hotellin, jottei tarvinnut aamuisin lähteä etsimään brunssipaikkaa. Hotel Martan aamupala oli ihan hyvä ja siitä saadulla energialla tarvitsi syödä vasta myöhään iltapäivällä lounas.

Hotelli oli melko vastikään remontoitu, huoneet olivat siistejä ja puhtaita mutta hieman persoonattomia. Kadulta kuului liikenteen ääniä, mutta hotelli tarjosi korvatulpat. Voisin yöpyä uudelleen!


Liikkuminen julkisilla


Zürichissä on erittäin kattava julkisen liikenteen verkosto. Hyvin harvoin on välttämätöntä tarvetta käyttää taksia. Julkisilla kulkeminen ei maksa paljon ja on vieläpä todella helppoa. Kertalippu keskustassa on noin 4 euroa, mutta päivälippu parin vyöhykkeen alueella noin 8 euroa.

Julkisen liikenteen lippu käy ratikoihin, bussiin, juniin ja vieläpä järviristeilyllekin! Kun jalat väsyvät kävelyyn, voi maisemin katselun suorittaa myös julkisista liikennevälineistä. Varsinkin Zürichseen järviristeilyä suosittelemme, se maksoi päivälipun haltijalle vain 3 frangia!

ZVV hinnasto: ZVV travelcards and tickets


Ruokailut Zürichissä


Halutessaan ruokailuihin saa uppoamaan omaisuuden. Menut on ravintoloiden ulkopuolella hyvin esillä (ainakin vanhankaupungin ravintoloissa). Sveitsiläiset tuntuvat rakastavan ulkona syömistä, sillä ravintolat olivat ainakin viikonloppuna hyvin täysiä!

Fondueita ja raclettea löytyi joka lähtöön, varsinkin all you can eat-buffetteja. Ne maksoivat muistaakseni 39-52 frangia johon vielä juomat päälle, usein myös side dish pitää tilata erikseen.

Löydettiin aivan ihana ravintola, jossa oli fondue-condolit ravintolan ulkopuolella. Sellaiseen pääsi syömään vain fondueta erillisestä fondue-listasta. Ekana iltana yritettiin päästä sellaiseen, mutta kopit oli täynnä koko loppuillaksi.

Seuraavana iltana löytyi yksi vapaa koppi ja ahtauduttiin sisään. Tarjoilija toi listat ja... jumatsukka että oli kallista! Pelkkä fondue alkaen 42 frangia per henkilö. Hieman nolona myönnän, että hipsittiin kolisteltiin itsemme vauhdilla ulos kondoleista ja lähdettiin etsimään hieman edullisempaa vaihtoehtoa. Ei meillä onneksi niin nälkä vielä ollutkaan! Olisi kyllä varmasti ollut hauska elämys.

Kaikesta huolimatta sanoisin, että Zürichin perusravintolat on noin Suomen hinnoissa, vain hivenen kalliimmat. Ainakin jos suhteuttaa hintoja ravintolan sijaintien mukaan. Tässä meidän viikonlopun ruokailut:


Perjantaina illalla ei käyty ravintolassa ollenkaan syömässä, vaan nautittiin pikkuannoksia Niederdorfstrassen joulukojuista. Tarjolla oli raclettea, crepesejä, piirakoita... annokset noin 5-10 frangia. Niitä oli mukava nautiskella kirpeässä talvi-illassa ja ryystää höyryävän kuumaa glühweiniä.

Lauantaina nautittiin tukevat myöhäislounaat Rote Fabrikin Ziegel oh Lac -ravintolassa, joka oli myöskin zürichläisittäin kohtuuhintainen. Erheyksissäni otin ruoan kanssa kivennäisveden, mikä sitten kustansi turhan monta frangia. Netissä ei ole ruokalistaa, mutta onneksi olin ottanut kuvan ruokalistasta! Hinnat pääruoista spagetit alkaen 12 frangia, röstit 16-22 frangia ja hampurilaiset 14-23 frangia.

Lauantain illallinen nautittiin Wienachtsdorf-joulumarkkinoilla Fondue-stubessa. Kahden hengen illallinen maksoi juomineen 80 frangia. Ateriaan kuului: juustofondue kahdelle, kori leipää, perunoita, viinilasillinen ja olut. Paikka oli ihan mieletön ja kokemus oikein hauska.

Lähtöpäivänä käytiin syömässä myöhäinen lounas/aikainen päivällinen Niederdorfstrassen N-68 burgeriravintolassa. Mun pasta-annokseni maksoi alle 20 frangia, mikä oli edullisimmasta päästä. Niederdorfstrasselta löytyi eniten edullisia ravintoloita, juurikin burgeripaikkoja, etnisiä ravintoloita ja pikaruokapaikkoja.

Vinkki: Pyydä hanavettä, se ei välttämättä maksa mitään aterian yhteydessä!




Juomingit



Vaikka oltiinkin tyttöjen luksuslomalla, tarkoituksemme ei ollut luuhata baareissa. Kahden pienen lapsen äiteinä arvostettiin hyviä yöunia. Hömpsyteltiin kyllä glühweiniä lähes jokaisesta kojusta, mikä eteen tuli.

Pari kertaa käytiin juomassa viinilasilliset sekä laivalla tissuteltiin oluet ja drinkit. Tässä vähän maksamiamme juomahintoja:

Glühweinien hinnat vaihtelivat 5 - 6,5 frangin välillä.
Viinilasillinen (1dl) irtosi 5-8 CHF
Oluesta pulitin 6 - 8 CHF
Apero Spritz laivalla 12 CHF
Irish Coffee joulumarkkinoilla 8 CHF

Zürichin lentokentällä taisin juoda elämäni kalleimman kahvin: Starbucksin latten, 7,1 frangia.

Yökerhoista ja muista illanvietoista ei saatu kokemuksia.

Ostokset 


- ei kokemuksia, ei uskallettu edes mennä yhteenkään kauppaan




Maksutapa - käteinen vai kortti?


Nostettiin automaatista frangeja, mutta lähes joka paikkaan (joulumarkkinoista alempana) kävi kortti. Automaatteja oli hyvin saatavilla, vaikka hotellin respa perjantai-iltana sanoikin, että lähin raha-automaatti löytyisi juna-asemalta. Ei pidä paikkaansa, vaan automaatteja oli hyvin tarjolla vanhassa kaupungissakin.

Joulumarkkinoista päärautatieaseman Christkindlimarktin joulumyyjäisiin kävi yllättävän monessa kojussa kortti. Samoin muillakin toreilla oli yksittäisiä kojuja varustautunut kortinlukijalla. En kuitenkaan jättäisi sen varaan, vaan varaisin käteistä mukaan - ainakin siis joulumarkkinoille mennessä.

Rahanvaihtopisteitä ei tullut silmäiltyä, vaikka minulla olikin hätävarana euroja mukana.


Eli matkaan vaan, avoimin mielin! Jos rahanmeno epäilyttää, voisi koittaa ajatella matkustamista uudella tavalla. Onko ravintolassa syötävä kaksi kertaa päivässä? Entä, jos lounaan söisikin kevyemmin piknikkinä? Kokeilisi vaikka edullisempaa ravintolaa? Joisi ruoan kanssa hanavettä kuplaveden sijaan?

Jos matka-aika on vain muutama päivä, ei siinä ajassa ehdi konkurssiin ajautua, jos ei intoudu shoppailemaan sekä valikoi ruoka- ja juomapaikat normaalia tarkemmin.

Oliko näistä hinnoista ja esimerkeistä hyötyä? Voisitko kuitenkin ajatella matkustavasi Zürichiin hintatasosta huolimatta? Mikä on ollut sinun kallein matkakohteesi?

Lue lisää Zürich-reissusta tästä:
Zürich - joulumarkkinat ja tunnelmantekijät
Zürichin parhaat näköalapaikat
Zürichsee-järviristeily ja Rote Fabrik kulttuurikeskus

Kokemuksia Zürichistä

Pysy ajan tasalla uusista julkaisuista


ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

COPYRIGHT

Webdesignin tarjoaa Veera Junttila, Lunar Graphics 2017