sunnuntai 26. helmikuuta 2017

Karibian risteilyn suunnittelu - MSC Divina ja muutama huoli

Varasimme jo kesällä uuden Karibian risteilyn huhtikuun alkuun. Varustamoksi valikoitui italialainen MSC Cruises, sillä heillä oli tarjota lapsille ilmainen risteily (toki verot ja muita maksuja tulee lapsistakin) ja reitti sisälsi St Maartenin. Mieheni pääsisi vihdoin toteuttamaan pitkäikäisen haaveensa Maho Beachistä, jossa lentokoneet laskeutuisivat aivan hiekkarannan yltä viereiselle kiitoradalle.



MATKAN VARAAMINEN


Viime kesänä aloin kuumeissani selaamaan taas netin risteilysivustoja. Laskeskelin, että Tappi täyttää tämän vuoden loppukesästä 2 vuotta, joten pitää käyttää vielä sylilapsen lentoetu.

Keväinen ajankohta ei ollutkaan yhtä edullinen kuin syksy ja dollarin kurssikaan ei ollut meidän puolella. Risteilyt tuntuivatkin nyt paljon kalliimmilta, kuin pari vuotta sitten. Reitin suhteenkin oltiin nirsompia, sillä eihän me nyt haluttu samalle reitille, kuin edellisellä Karibian risteilyllä.

Reitti määräytyi sen mukaan, missä on yhtenä pysäkkinä St Maarten. Sitten löytyi edullisempi MSC Divina ja aloin innostua. Huomattavasti edullisempi hinta muihin varustamoihin verrattuna ja kiva reitti. 

Yritettiin varata ensin suoraan varustamolta, mutta se ei vaan onnistunut. MSC Cruises myy suoraan vain yhdysvaltalaisille matkustajille. Kaikki nettimatkatoimistot antoivat samaa hintaa, samoin Risteilykeskus. Päätimme sitten ottaa Risteilykeskuksen kautta, saisimmepa ainakin kaiken asiakaspalvelun hoidettua sen kautta. 

Tällä kertaa ystäväperhe lähtee mukaan ja se onkin hauska, uusi juttu! Heillä on mukana kaksi lasta, 11-vuotias poika ja alle 2-vuotias tyttö. Pitkän tutkimustyön jälkeen varasimme vierekkäiset parvekehytit 12. kannelta, Fantastica-luokasta

Fantastica-hytteihin kuuluu peruspalvelujen lisäksi mm. 
  • 24h huonepalvelu 
  • ilmainen aamiainen huoneeseen
  • varauksen muutosmahdollisuus 
  • lasten aktiviteetteja  
  • paremmat hyttien sijainnit

Kun varasimme risteilyn, maksoimme parin viikon kuluessa varausmaksun (noin 10%) ja tammikuun lopussa loput risteilyn hinnasta.

Olen saanut Risteilykeskukselta nopeasti vastaukset sähköpostilla ja pari kertaa olen soittanutkin kysyäkseni tarkempia kysymyksiä. Kävin myös jututtamassa Risteilykeskuksen väkeä Matkamessuilla ja pääsin ihan Tukholman-toimiston väen kanssa juttusille. Kaiken kaikkiaan olen ollut tyytyväinen saatuun palveluun!

Punaisella ympyröity meidän hyttien paikat


LENNOT MIAMIIN


Meillä on suorat lennot Finnairilla mennen tullen. Lennämme viikkoa aikaisemmin Miamiin ja vuokraamme auton. Ajelemme Orlandon ja Tampan suunnilla ennen paluuta Miamiin.

Lentoja metsästettiinkin ihan hirveällä pieteetillä kuukausitolkulla! Hinnat olivat katossa tai vaihtoajat olivat niin järjettömiä, että ei lapsiperhe sellaiseen pysty. Jostain syystä juuri maalis-huhtikuun vaihde oli suhteellisen kallis, mitkään alennuskampanjat ei koskeneet tuota ajankohtaa.

Niinpä otettiin ensimmäiset kohtuuhintaiset suorat lennot, mitkä saatiin. Meidän perhe on vielä risteilyn jälkeen yhden yön Miamissa, jotta päästiin suoralla lennolla kotiinkin. Lisäkulujahan siitä tulee vaikka itse lento olikin edullisempi, mutta onpahan sitten yhden lennon päässä kotoa.

...ja voi luottokortin loppulimiitillä sitten ostaa matkalaukut täyteen. Asutaan nimittäin Dolphin Mallin naapurissa viimeinen yö.

Ja totta kai viikko lentojen ostamisen jälkeen tuli alennuskampanja juuri tuolle ajalle. Argh!



RISTEILY MSC DIVINALLA


Risteilyalus on MSC Divina, jota on poikkeuksetta kehuttu kauniiksi. Laiva on melko uusi, valmistunut vuonna 2012. Laiva kuuluu varustamon isoimpiin ja matkustajakapasiteetti on noin 3 500 henkilöä.

Matkareitti: Miami - Nassau, Bahama - Seaday - San Juan, Puerto Rico - Philipsburg, St. Maarten - Seaday - Seaday - Miami. 

Eli Karibian itäinen reitti, kolme täyttä meripäivää ja kolme satamaa. Lähdemme lauantaina klo 19 Miamista ja palaamme viikkoa myöhemmin lauantaiaamuna aikaisin Miamiin.

Illallisajaksi on valittuna nyt aikainen, eli joskus klo 17:30 maissa. Toinen vaihtoehto olisi ollut myöhäisempi eli 20 maissa, mutta ajateltiin lasten olevan silloin jo liian väsyneitä. 
Meripäiviä on siis kolme, mikä toisaalta tuntuu paljolta, mutta toisaalta on varmasti mukavakin lasten kanssa. Viimeksi meripäiviä oli vain kaksi ja meiltä jäi paljon laivaelämää näkemättä. Nyt ehdittäisiin olla laivallakin, varsinkin kun Tytär saa jo hyvin irti lasten kerhoista ja muista aktiviteeteistä. Luvassa on lapsille mm. kokkauskursseja, lastenhoitopalvelua ja mikä parasta: illallisen yhteydessä on yli 3-vuotiaille oma leikkipaikka lastenhoitajineen. 

Eli vanhemmat voi jatkaa illallista rauhassa - paitsi meidän porukka, kun on mukana nuo taaperot...




VALMISTAUTUMINEN RISTEILYYN


...on vielä ihan kesken. Pitäisi suunnitella hyvin, jotta reissuista saa paljon irti. Pienten lasten kanssa reissut on joka tapauksessa aina säätämistä. Helpotkin. Olisi hyvä karsia edes osa säädöistä jo matkaa suunnitellessa. Ja usein kohteessa huomaa, että koska ei ole kerennyt kunnolla suunnittelemaan, moni juttu on jäänyt tekemättä.

Mutta kun sitä suunnitteluaikaa (eli netin pläräämistä) on vaan öiseen aikaan ja silloin pitäisi kyetä tekemään kaikkea muutakin. Esimerkiksi kirjoittamaan tätä blogia ja joskus tekisi mieli katsoa ihan vain Netflixiä.
Vaikka kaikista tärkeintähän on yhdessäolo ja lomasta nauttiminen. Ei se, että ehtisi tekemään mahdollisimman paljon asioita. Onneksi risteily on kuitenkin helppo tapa viettää lomaa. Mutta vaatii sekin paljon etukäteistyötä!

ESTA on muistettu tehdä ja hyväksyttykin jo, varulta tein myös perheelle matkustusilmoituksen (koska Trump ja taisinpa viimeksi tehdä sen Aasian reissulle 2012).




Tällä hetkellä työn alla:
  • web check-in jokaiselle perheenjäsenelle, jonka jälkeen saadaan matkaliput
  • juomapaketeista päättäminen => ollaan päätymässä jaettaviin 18 juoman kuponkivihkoihin
  • pitäisi miettiä dollareiden tarve ja niiden tilaaminen pankkiin
  • laivan pohjakarttojen opettelu
  • ...ja kaikki edeltävän viikon Floridan-lomaa varten oleva suunnittelu- ja varaustyö

Risteilyn kohteiden ohjelma on ihan hyvin jo mietitty, tällä kertaa ei mitään isompia retkiä tehdäkään. St Maartenille on kaikista eniten odotuksia ja pohdittiin sinne suosiolla autovuokraa. 





MUUTAMIA HUOLENAIHEITA


Yksi kokemus on takana Carnival Glorylla ja nyt on uusi varustamo ja uusi laiva. Olin kyllä lukenut arvosteluja jo ennen risteilyn varaamista, mutta hinta ja reitti vaikuttivat nyt niin paljon kokonaisuuteen, että varattiin risteily. Nimittäin, tästä risteilijästä Karibialla ei ole kuultu pelkkää hyvää... Luen ahkerasti CruiseCriticia ja puhelimessani on ShipMate-appi. Molemmista saa välillä lukea sellaista kommentointia, että kylmää hikeä pukkaa.

Kirjaan tähän vähän minun omia huoliani, jotta on sitten hyvä risteilyn jälkeen kertoa, miten niiden kanssa kävi.

Näistä olen lukenut valituksia:
  • Kaikista eniten on valitettu ruoasta: 
  • Ruoka on korkeintaan keskinkertaista, ruoka on epäterveellistä, ruoka on kylmää
  • Annoskoot on pieniä pääruokasalissa
  • Buffetissa on kova ruuhka eikä istumapaikkoja meinaa löytyä
  • Altaat ja aurinkotuolit ovat aina varattuja
  • Baarissa ei palvella tarpeeksi nopeasti
  • Henkilökunta on töykeää eivätkä osaa tarpeeksi englantia
  • Matkustajat ovat töykeitä eurooppalaisia, eivätkä puhu englantia
  • Hyttien suihkukopit ovat pieniä
  • Tyynyt ovat muhkuraisia
  • Seacardit täytyy käydä aktivoimassa luottokortille risteilyn alkaessa
  • ...lista jatkuu mutten halua muistutella itseäni enempää huonoista kokemuksista

Vastaan näihin kaikkiin kysymyksiin siis risteilyn jälkeen!





Mitkä kuvittelisin olevan kunnossa?

MSC on altavastaaja Karibian risteilyissä ja pyörittää siellä tällä hetkellä vain tätä yhtä laivaa. Amerikkalaiset ovat tottuneita suuriin, perinteikkäisiin Karibian varustamoihin ja suhtautuvat eurooppalaisuuteen penseästi. 

Uskoisin, että ruoka on meidän näkökulmasta tarpeeksi hyvää. Moni valitus koski pääruokasalin pieniä annoskokoja. Me tykätään italialaisesta ruoasta, joten jos se on sitä, niin olemme varmasti iloisia. Emme ole ruokahifistelijöitä, joten emme ole liian kriittisiä ruoan suhteen.

Ohjelmistoa on kehuttu paljon, mutta en tiedä pyöriikö sama ohjelma enää huhtikuussa. 

Olemme itsekin eurooppalaisia ja tottuneita italialaisiin. Emme osaa odottaa samanlaista mielin-kielin-palvelua, mihin amerikkalaiset ovat tottuneet. Moni kritiikki kohdistui myös siihen, että ulkomaalaisten kanssa oli niin vaikea tulla juttuun.

Uskon vilpittömästi, että meidän rennolla asenteella kyllä nautitaan lomasta!




Olen onneksi viime aikoina lukenut muutaman rohkaisevan kokemuksen MSC-varustamon risteilystä, joten se vähän helpottaa. Tässä linkit Lähtöselvitetty-blogin Välimerenristeilyyn ja Elämää ja Matkoja -blogin Lähi-idän risteilyyn:

Elämää ja Matkoja:

Lähtöselvitetty: 

Lue myös
Lähinnä Kauempana arkistosta:


Miltä meidän suunnitelmat kuulostaa? Onko sinulla kokemusta MSC Cruisen risteilyistä? Miten teillä meni ja mitä kannattaisi ottaa huomioon?

Kaikki kuvat otettu Karibian risteilyltä Carnival Glorysta vuonna 2014. 
LUE KOKO POSTAUS »

torstai 23. helmikuuta 2017

Madrid - jalkapalloa, teleférico ja valtava katukirppis

Viimeksi kerroin, miten Madridissa parasta on värikäs ja eläväinen kaupunkikulttuuri ja sen ruokanautinnot. Ja juuri näiden takia mielestäni ihastuttavaan Madridiin pitää matkustaakin, sillä "pakollisia nähtävyyksiä" ei ole ainakaan liikaa.

En nyt ala tässä kirkkoja (nekin on tosin upeita) listaamaan, vaan esittelen kolme hauskaa tekemistä, jotka sai meidän Madrid-reissulla pisteitä. Siis sen katukulttuurin, ruoan ja yleisen pöhinän lisäksi.

Madridin Royal Plaza  telefericosta


Jalkapalloa Santiago Bernabéu Stadionilla


Oltiin varattu jo Suomessa netistä Bernabéulle liput otteluun Real Madrid vs. Malaga. Saatiin paikat ihan piippuhyllyltä* eikä päästy edes samalle penkkiriville. Erätaukoja lukuunottamatta oltiin vilkutusetäisyydellä.

*Huom! Korjauspyyntö aviomieheltä: "Olin mukana Real madrid-pelissä. Ei oltu lähellekään piippuhyllypaikkoja. Oltiin vähän keskileveliä alempana ja kenttää keskellä, suht´kalliilla paikoilla. Kaikki on niin suhteellista kun stadion vetää sen 80 000. Real-Malaga-matsissa oli yleisöä 78 000, joten oli mahtava kokemus. T. Aviomies"

En ole penkkiurheilija eikä jalkapallo niin paljon kiinnosta, mutta oli mielenkiintoista ja vaikuttavaa käydä seuraamassa LaLigan matsia.

Porukkaa oli kuin pipoa, kannatuslaulut raikasivat, jengi oli tullut matsiin koko suvulla ja seurustelivat iloisesti. Kun kentällä tapahtui jotain harmillista, yleisö buuasi. Oli melkoinen humu päällä!

Ennen matsia koko stadionin tienoo oli täynnä myyntikojuja. Ruokaa, juomaa, kannatusrekvisiittaa ja -asusteita, matkamuistoja... Jännä huomio oli se, ettei stadionin sisällä oikein ollut mitään myytävää. Alkoholitonta olutta ja sokerilimpparia. Olisi pitänyt älytä ostaa kaikki tarvittava jo ulkopuolelta

Matsi päättyi muistaakseni 3-1, en niin painanut mieleeni. Lähtö stadionilta ei ollut kovin yksinkertaista, sillä kaikki poistuivat samaan aikaan ja sitä väkimäärää oli aivan valtavasti! Eikä ihme, sillä stadion vetää 81 000 henkilöä sisäänsä. Kaikki lähikadut olivat aivan tukossa ja ihmismassa vaelsi eteenpäin. Metrot oli niin täynnä, että käveltiin suosiolla pitemmälle.

Jos ei pääse matsiin, voi silti järjestää stadionille visiitin: Bernabeu Tour

Mistä liput? Real Madridin lipunmyynti
Milloin ottelut? Real Madrid events
Paljonko maksaa? alkaen 35 euroa / lippu
Millä pääsee: Metro L10 ja useampia bussilinjoja
Huomioi: Pelin päättymisen jälkeen kaikki julkiset liikennevälineet ovat jonkin aikaa täynnä.

Real Madrid jalkapalloa Bernabeu
Piippuhyllyltä pelaajat ovat pikkuruisia
Santiago Bernabeu, jalkapalloa Madridissa
Bernabeu päivällä ennen otteluhumua


Teleférico de Madrid - kaapelihissi näköalaterassille


Koska tykätään käydä näköalapaikoissa, etsittiin sellainen nytkin. Kaapelihissit on aina hauskoja ja tämä Madridin Teleférico oli oikein hyvä kyyti! Teleferico on ollut toiminnassa vuodesta 1969 alkaen, matkan pituus on 2,5 kilometriä ja se kestää noin kymmenisen minuuttia.

Seilattiin 40 metrin korkeudessa puiden yläpuolella pienellä kondolihissillä. Koska ei ollut sesonkiaika, saatiin olla kopissa ihan kahdestaan.

Näköalat oli kaapelihissistä huikeat! Taakse jäi upea Madrid ja kuninkaanlinna (ensimmäisessä kuvassa) näytti melkeinpä parhaimmalta täältäpäin katsottuna. Toisaalla pieni rypäs pilvenpiirtäjiä ja ja maisemaa reunusti lumihuippuiset vuoristot. Alla oli Casa de Campo, suuri puisto jossa oli paljon lenkkeilijöitä ja varsinkin maastopyöräilijöitä.

Teleferico vie suoraan näköalapaikalle. Samassa rakennuksessa on myös suuri ravintola ja sisäleikkipuisto. Ulkona puistossa on huikeat piknikmahdollisuudet ja siellä on myös lapsille keinuja ja kiipeilytelineitä. Koko perhe viihtyy varmasti!

Madrid pilvenpiirtäjät ja teleferico casa de campo

Me käytiin vain ihastelemassa näköalaa, katselemassa paikkoja ja lähdettiin sitten takaisin. Typistettynäkin oli hyvä retki, mutta samaan yhteyteen voi tosiaan koota paljon muutakin tekemistä - ainakin jos on lapsia mukana.

Instagram-postaukseeni tuli kommentti Hima Saimi -blogin Mirkalta, että hänen miehensä kammoaa korkeita paikkoja ja silti uskalsi Telefericoon - kaksi kertaa! Eli kyyti sopii myös korkeanpaikankammoisille.

Mistä liput? Teleferico online tickets
Paljonko maksaa? 4,20e/suunta tai 5,90e meno-paluu ja alle 3v ilmaiseksi
Millä pääsee? Rosales station: Metro Argüelles ja bussit 21, 74
Huomioi: Perillä on melko hinnakas ravintola, mutta hyvä näköala. Sopii lapsille!

Lue lisää: Teleferico de Madrid

Teleferico Madrid pariskuntana

Madrid telefericosta, kaapelihissi Casa de Campoon

Teleferico Madrid matkalla casa de Campoon

sierra Madrid teleferico

casa de campo teleferico Madrid


El Rastro - valtava katukirppis


Varaudu kärsivällisellä asenteella, sillä ihmisiä voi olla aivan julmetusti liikkeellä. Tämä sunnuntaiaamuisin käynnistyvä tapahtuma on Madridin vanhin katukirppis. Kadut ovat kuvauksellisen kauniita ja myyntikojuja on levittäytynyt valtavasti, alueen ulkopuolellekin.

El Rastro-markkinoiden pääkadut ovat Ribera de Curtidores, Plaza de Cascorro ja Ronda de Toledo. Mutta myyntikojuja löytyy valtavasti näiden lähitienoiltakin.

Saavuttiin La Latinan kautta ja se oli ihan hyvä suunta aloittaa kiertely El Rastrossa. Alkuun ihmisiä oli kohtuullisesti mutta puoltapäivää kohti mentäessä väkimäärä lisääntyi aivan tolkuttomasti. Katujen korkeuserot tekivät sen, että ihmismassan seuraaminen oli välillä kaikista paras anti.

Vaikken yleensä mitenkään kovasti innostu kirpputoreista, löysin tuolta paljon mielenkiintoista - väkimäärästä huolimatta. Ostin melko paljon käsityönä tehtyjä koruja ja ne ovat ahkerassa käytössäni edelleen, nyt kahden vuoden jälkeen. Käsitöitä sai kohtuulliseen hintaan mutta muuten hintahaitari oli suuri. Harmillisen paljon oli myös "kiina-osastoa" ja sitä samaa roinaa useassa pöydässä. Eli tarkkana sai olla.

el rastro madrid myyjäiset

Myynnissä oli ihan kaikenlaista, joten tykkäsin kulkea ihmisvirran mukana ja katsella kojuja, kortteleita, ihmisiä, ilmiöitä ja kuvata kaikkea. Kun oli päättänyt, ettei ahdistu tungoksesta, oli sen kestäminen helpompaa.

...rajansa silti kaikella ja mekin suunnattiin lopulta väljemmille vesille.

Ruokavinkki! Samalla reissulla voi käydä herkuttelemassa vähän matkan päässä olevilla Cava Bajan ja Cava Alton kaduilla tai sitten La Latina -metropysäkin lähellä on muun muassa yksi mercado. Paikalliset käy drinkeillä La Latinan baareissa.

Milloin? Sunnuntaisin kello 9 - 15
Paljonko maksaa? Edullinen, mutta vertaile hintoja ja tsekkaa laatu!
Millä pääsee? La Latinan tai Puerta de Toledon metropysäkit
Huomioi: Ota käteistä (ja rentoa asennetta) mukaan ja saavu paikalle heti aamuyhdeksältä!

Lue lisää:
El Rastro kirpputori

El Rastro Madrid markkinat

El Rastro katukirppis Madrid

El rastro madrid markkinat

el rastro ulkoilmakirppis madrid

Tässä siis kolme vaihtoehtoista tekemistä Madridiin hengailun ja ruokanautiskelujen lisäksi.


Heidi Maailman Äärellä -matkablogista on asunut Madridissa pari kuukautta ja hänen blogistaan löytyy todella hyvä kooste Madrid-vinkkejä viikonloppureissulle:



Millaisia asioita sinä tykkäät tehdä Madridissa tai muualla kaupunkilomilla? 

LUE LISÄÄ
Lähinnä Kauempana -arkistosta:

LUE KOKO POSTAUS »

sunnuntai 19. helmikuuta 2017

Parisuhdematka Madridiin ennen toisen lapsen syntymää

Siinä missä käytiin Ateenassa parisuhdematkalla kuopuksen vauvavuodesta selvittyämme, kävimme myös ennen kuopuksen syntymää Madridissa. Niin ikään parisuhdematkalla sielläkin. Ja onneksi käytiinkin, sillä kuopuksemme Tappi oli ensimmäisen vuotensa hyvin vahvasti liimautunut äitiinsä. Siis minuun.

Parisuhdematka Madridiin - kaupunkilomalla ilman lapsia

Ensimmäisen kerran kävimme ilman lasta matkoilla Ranskassa. Se oli vähän toisenlainen reissu, sillä mukana oli ystäväpariskunta ja viiletettiin porukalla ei-niin-romanttisissa merkeissä Pariisissa, Nantesissa ja lopulta Clissonissa Hellfesteillä.

Matka oli sitten kuitenkin liian pitkä olla erossa reippaasti alle 2-vuotiaasta. Nimittäin viimeisenä päivänä oli jo niin kova tarve päästä kotiin, että olin haljeta. Olimme yhtä mieltä siitä, että 5 yötä poissa oli liian paljon.

Nyt suunniteltiin paremmin. Saatiin mummi ja isotäti hoitamaan 2,5-vuotiasta Tytärtä ja otettiin Norwegianin punaiset siivet alle. Madridiin varattiin aikaa kolme yötä, mikä oli juuri sopiva määrä meille. Madridissa toki oltaisiin viihdytty pitempäänkin.

Madrid - parisuhdematka Espanjaan ilman lapsia - nähtävyydet


Madrid, Espanjan pääkaupunki - ruokamatkalla ilman lapsia


Madrid raskausviikolla 25


Reissun koittaessa olin toisella kolmanneksella raskaana, mikä yleensä koetaan parhaimmaksi ajankohdaksi matkustamiselle. Silloin raskaana oleva nainen hehkuu ja on energisimmillään, eikä iso vatsa ole kuitenkaan vielä tiellä. Tai sitten on turvonnut ja väsynyt, kuten minä. Muuten ihan hyvinvoiva kyllä. Kai se toinen raskaus tekee oman lisänsä.

Ajankohta oli huhtikuu, jolloin periaatteessa Espanjassa olisi voinut olla helteiset kesäkelit mutta meille sattui hieman epävakaiset säät. Saatiin kuitenkin nauttia enimmäkseen auringosta, joten tykättiin matkan varrella jäädä terasseille olusille ja lepuuttamaan (mun) jalkoja.

Ihmetykseni terasseilla oli aika suuri, sillä todella monesta baarista sai hanasta alkoholitonta olutta! Alkoholittomasta viinistä tosin eivät olleet kuulleetkaan. Tykkäsin juoda terassilla ennemmin alkoholitonta olutta kuin jatkuvasti soodavettä tai limpparia.

Myös ruokailuissa oli rajoitteita, mutta muuten reissu meni lähes kuten ilman raskauttakin. Mitä nyt valitin väsymystä ja kolotuksia tavallista useammin.

Rastron sunnuntaikirppis Madridissa - parisuhdematka ilman lapsia

Matkalla Espanjassa raskaana - mitä kannattaa tehdä?

Majoitus Madridissa / Hostal El Pilar


Majoituttiin ihan Madridin keskustassa El Pilar hostellissa, Puerta del Sol -aukion kupeessa. Ei se nyt mikään kovin korkeatasoinen luukku ollut, mutta oma kylppäri, siisti huone ja puhtaat lakanat. Sijaintiin nähden ei pahan hintainenkaan, 55 euroa yöltä. Aika pieni huone ja ikkuna vain varjoisaan, kapeaan sisäpihaan. Kelpasi silti meille.

Aamiaista ei tietenkään ollut tarjolla, mutta ihan vieressä oli paljon aamupalapaikkoja. Olikin oikeastaan ihan kiva aamulla miettiä, missä haluttaisiin aamun eka ateria syödä. Nyt kun ei ollut kiire aamupalalle eikä tarvinnut huolehtia lapsen syömisistä.

Madrid, Puerta del Sol - missä kannattaa majoittua?


MITÄS KAIKKEA MADRIDISSA NÄKEE VIIKONLOPUSSA?



Saavuttiin Madridiin jo pimeän tultua, joten Puerto del Sol oli parhaimmillan. Katutaiteilijat veti aika uskomattomia esityksiään ja porukkaa oli ihan hirveästi seuraamassa. Jokaista esiintyjää! Esityksen jälkeen ihmiset hajaantuivat jatkamaan puuhiaan ja uuden esiintyjän aloittaessa kaikki kerääntyivät katsomaan. Espanjalaiset tuntuvat rakastavan näitä "sirkushuveja".

Me käytiin tutkimassa lähikortteleita ja läheisellä terassilla iltapalalla. Oli jotenkin ihan outoa olla yhtäkkiä harmaasta arki-Suomesta iloisessa ja värikkäässä Espanjassa. Vieläpä kahdestaan oman puolison kanssa!

Tyypilliseen tapaan meillä oli yhtenä päivänä julkisen liikenteen kortti, jolla kiertelimme Madridissa paikasta toiseen. Julkinen liikenne toimi hyvin ja oli edullista. Metrosta käsin ei kuitenkaan kaikkea näe, joten otimme yhtenä päivänä myös hop on hop off -turistibussin jolla saatiin katsella paikkoja vähän ylempää. Ja mä sain taas lepuuttaa jalkojani.

Madrid turistibussit: Hop on hop off on kätevä tapa nähdä kaupunkia raskaana

Gran Via Madrid - mitä kannattaa tehdä Madridissa?


Gran Via Madrid - nähtävyydet Madridissa - lomalla ilman lapsia

Käveleksimme Chuecan "gay districtissä", tungeksimme Gran Vialle johtavilla turistikaduilla, ihmettelimme näkyvää prostituutiota, pyörimme Plaza Mayorilla, herkuttelimme Cava Bajalla, huokailimme hulppealla kuninkaanlinnalla, näimme useita katedraaleja ja monumentteja...

Koska joka reissulla haluamme käydä näköalapaikoissa, kävimme Teleférico -condolihisseillä Casa de Campo -puiston näköalaravintolassa katselemassa maisemia ja nauttimassa aurinkoisesta päivästä. Hyvät näkymät niin hisseistä kuin puistosta paikan päältä joten kannatti käydä ilman sen ihmeellisempää suunnitelmaakin. 

Vaikka itse en mikään jalkapallon ystävä olekaan, oli mielenkiintoista käydä seuraamassa tulista ja tunteikasta jalkapallon fanitusta. Olimme ostaneet hyvissä ajoin Real Madridin matsiin liput ja nyt on sekin puoli espanjalaisuutta koettu. 

Real Madridin matsista, Teleféricosta ja muista nähtävyyksistä teen erillisen postauksen ja se löytyy alta:


Teleferico Madridissa - parhaat näköalapaikat

Espanjalainen ruoka



Huomattiin heti, että Madrid on nautiskelijan paratiisi. Herkkuja löytyi ruoan ja juoman muodossa ihan jokaiseen makuun eikä ruokailu ole hinnalla pilattu. Raskauteni takia jouduin tosin olemaan hieman karsivampi. Paheksunnasta huolimatta tunnustan, että nautiskelin reissussa viinilasillisen ja taisinpa nauttia vahingossa hieman jamon ibericoakin... 

Ruokamatkailu Madridissa - ilmakuivattu kinkku ja tapakset

Ruokamatkailu Madridissa - ilmakuivattu kinkku ja tapakset

Kun ei tarvinnut hoitaa lapsen mukaan ruokailuja sekä itse olin niin väsynyt ja raihnainen, keskityttiin todella paljon ruokanautintoihin. Kävimme aamiaisilla, menu del dia -lounailla, nautiskeltiin iltapäivällä syntiset churrot, terassiolusilla ja vielä illalliset päivän päätteeksi. Joka väliin pieni tai iso annos gelatoa. Jos en ollut ennen reissua turvoksissa, niin nyt olin!

Jos nyt lonkalta pitää heittää pari paikkaa mistä sai hyvää ruokaa, sanoisin Chuecan ja Cava Baja / Cava Alton alueen.

Chuecassa oli suosittuja tapaspaikkoja, jotka selvästi oli suuressa suosiossa: me ei mahduttu yhteenkään! Lopulta löydettiin itsemme hauskasta fiftarityylisestä jenkkidinerista. Muutenkin ehkä suuntaisin Chuecan suuntaan, jos haluaisin enemmän tutustua Madridin yöelämään.

Cava Bajan suunnalla ravintoloita oli vieri vieressä, kadut olivat idyllisiä ja läheltä löytyy myös suosittu katukirppari. Casa Baja -kadulta löytyneessä ravintolassa käytiin syömässä kuvassa olevat miniburgerit.

Madrid Cava Baja ja Casa Baja - matkailu raskaana Espanjassa

Madrid - keskustan ravintolat ja baarit

Madrid - nähtävyydet ja tekeminen raskaana

Loppujen lopuksi "pakollisia nähtävyyksiä" ei paljon ollutkaan. Mutta tykättiin nimenomaan Madridin pöhinästä, katutason elämästä. Käveltiin toinen toistaan kauniimpia katuja, syötiin ja juotiin, nautiskeltiin. Seurailtiin paikallista elämää - sitä kun espanjalaiset perheet olivat ulkona ja nauttivat ihmisten seurasta.

Ihmisiä tungeksi paljon tietyissä ravintoloissa tai suosituissa paikoissa. Espanjalaisia se ei tuntunut haittaavan, mutta tämmöinen jäykkä suomalainen oli siitä välillä vähän ahdistunut.

Kaikesta huolimatta Madridin kaupunkikulttuuri iski sydämeen ja ihastuimme kaupunkiin kovasti. Voisin lähteä koska vaan Madridiin vain syömään (ja juomaan).


Lue lisää Lähinnä Kauempana arkistosta:
LUE KOKO POSTAUS »

tiistai 14. helmikuuta 2017

Taaperon kanssa Oslossa - näin se käy!

Taaperon kanssa voi jo pelkkä arki olla työlästä, miten sitten matka kaupunkiin voisi sujua?

Kaupunkilomasta voi todellakin nauttia niin, että aikuiset saavat matkasta irti paljon, mutta myös lapsi viihtyy. Oslosta oli aika vähän odotuksia etukäteen, mutta reissun jälkeen oltiin tyytyväisiä. Toivoisin tämän kokemuksen olevan rohkaiseva - ainakin kaikille yhden taaperon vanhemmille.

Tämä loma on tehty toukokuun alussa 2014, kun Tytär oli 1,5v eli saman ikäinen kuin Tappi nyt. Tosin tuolloin muutama vuosi sitten en ollut läheskään näin väsynyt ja raihnainen kuin nyt olen. Öh, asiaan.

Oslon oopperatalo

Meille sattui tuuri, kun osuttiin Osloon vappuviikonlopuksi. Heti mennessämme kaupunkiin päästiin vappumarssien keskelle ja niissähän riitti koko perheelle katsottavaa pariksi tunniksi. Oli muutenkin mielenkiintoista nähdä toisen maan poliittista kannanottoa "Norge ut av Nato" ja muut iskulauseet. Oli muuten viimesen päälle hienot vappumarssit ja tuntui että koko kaupunki oli mukana.

Tällä kertaa kuitenkin luvassa vähän kevyempi kirjoitus: miten sujuu kaupunkiloma Oslossa 1,5-vuotiaan taaperon kanssa. Mitä Oslossa voi tehdä mistä lapsikin tykkää - vai tykkääkö se mistään?

Oslo vappuna vappumarssi

Oslo tiikeri spectrum lapsi

Oslo keväällä tulppaanit

Majoitus Oslossa / Best Western Karl Johan Hotel


Löydettiin ihmeen edullinen majoitus Oslon pääkadulta Hotelli Karl Johanista. Edullisuus selvisi meille paikan päältä, sillä rakennuksessa oli menossa mittava julkisivuremontti. Oli aika veikeä tunne, kun huoneeseen astuessa ikkunassa näkyivät raksamiehen jalat.

Lopulta julkisivuremppa ei meitä juurikaan haitannut eikä raksamiehetkään seisoskelleet toistamiseen ikkunassa. Ulos oli vähän heikompi näkyvyys pressujen ja rakennustelineiden takaa, mutta materiaali oli sellaista että maiseman kuitenkin erotti. Emme antaneet pikkuvikojen häiritä.

Karl Johan hotel Oslo


Aikaisen aamulennon takia oltiin hotellilla paikallista aikaa jo puoli kymmenen maissa ja aivan törkeän väsyneinä. Saatiin hotellihuone onneksi heti, aivan mahtavaa. Kaikki haluttiin lepoa ennen kaupunkiin tutustumista.

Koska hotellin vauvasänky olisi maksanut yli 20 euroa yöltä, oltiin aluksi ajateltu nukkua perhepedissä. Tytär ei ollut tuohon aikaan perhepedin ystävä ja niinpä heti päikkäreiden jälkeen päätettiin pyytää se hiivatin kallis vauvasänky. Sellainen meille päivän aikana toimitettiin ja koko perheen unet pelastui. Kivana yllärinä vauvasänky oli lopulta lisämaksuton.

Huone oli perushyvä ja siisti, amme oli tälläkin reissulla supersuosittu. Hotellin sisätilat olivat vanhaa huokuvat ja kauniit, porraskäytävä kuvauksellinen sekä aamupala oikein maittava. Joten annoimme julkisivurempan anteeksi (sitä paitsi se varmaan jossain oli mainittuna pienellä präntillä, mutta jäänyt meiltä huomaamatta).

Karl Johan Hotel Oslo

Karl Johan Hotel Oslo

Vinkkiviitonen: Meillä on hankittuna sellaiset radiopuhelimet (ns. Cobrat), mitkä toimivat itkuhälyttiminä. Ja kyllä ovat hintansa väärtit! Tyttären nukahdettua pystyttiin käymään vähän ulkona ja kaupassa. Toki pysyteltiin saman korttelin alueella: jos lapsi sattuisi heräämään, oltaisiin nopeasti takaisin huoneessa.

Huoneen ulkopuolella käytävässä oli kaksi tuolia ja pieni pöytä, missä syötiin vähän iltapalaa ja surffailtiin netissä. Ei sitten Tytärkään häiriintynyt meidän puuhastelusta.

OSLON NÄHTÄVYYDET pienen lapsen kanssa

Oopperatalo

Jumpe, että rakastan tällaisia luokseen kutsuvia, toiminnallisia rakennuksia, mitkä ovat nähtävyys itsessään. Varsinkin aurinkoisena päivänä oli upeaa, kun aurinko kimmelsi valkoisesta materiaalista ja kaltevat tasanteet loivat epätodellisen tunnelman. Tyttären mielestä Oopperatalon liuskoilla ja katoilla oli mitä parhainta hupia juoksennella. Ja oli se meistä aikuisistakin todella vaikuttava paikka ja näkymät sieltä huikeat. Haluan tällaisia paikkoja Helsinkiinkin!

Oslon Oopperatalo

Oslo Operahouse

Oslo Operahouse rattailla

Vigelandsparken / Vigeland Park 


Tämä veikeä patsaspuisto on yksi parhaimmista nähtävyyksistä Oslossa. Älä missaa tätä! Toimii niin piknikretkelle kuin ihan perinteiselle nähtävyyskäynnille. Kirjoitinkin siitä viime viikolla täällä: Oslon Vigeland Park on hämmentävän hieno patsaspuisto


Ekebergparken / Ekeberg Sculpture Park


Ratikkamatkan päässä kukkulalla keskustan ulkopuolella on Ekebergin puisto, jossa on merkittyjen puistoreittien varrella mielenkiintoisia nykytaideteoksia. Me käytiin vain muutamia teoksia katsomassa ja löydettiin erikoista taidetta ihmeteltäväksi. Osa teoksista oli sellaisia, joihin pääsi sisälle tai niissä oli jotain vuorovaikutteisuutta. Löytyipä myös ihanasti sekoboltsia, siitä saa aina minulta kiitosta.

Tyttären mielestä hauskinta koko Ekebergin reissussa oli Ekebergrestaurantenin portaat. Tytär tykkäsi rappusista niin paljon, että pisti protestiksi kun yritettiin keskeyttää rappusten tepsuttelu. Tästä protestista jäi mielenkiintoiset yhteiskuvat kauniisti avautuvan maiseman edessä.

Ekebergin Ravintola vaikutti korkeatasoiselta ja sieltä oli todella hyvät näköalat kaupunkiin. Meidän käynnin aikana se oli jostain syystä kiinni, joten ihasteltiin paikkoja ulkopuolelta. Ravintolalla on kiva terassi, joten hyvän sään salliessa siihen voisi istahtaa hetkeksi lasillisille - ja antaa taaperon vaan tepsutella niitä rappusia...

Lue lisää:
Ekebergparken
Ekebergrestauranten

Oslo Ekeberg Park Norway, patsaspuisto

Ekebergpuiston ravintola, Oslo Norja

Näkymä Oslon keskustaan Ekebergin puistosta, Norway

Ravintola Ekeberg, Oslo Norway

Aker Brygge / Tjuvholmen Skulpturpark


Uusi kaupunginosa ja asuinalue keskustan satama-alueella. Aker Brygge on ihan vasta valmistunut moderni kaupunginosa ja selvästi siitä muodostumassa oslolaisten kesäinen olohuone. Täällä on Oslon kattavin ravintolakeskittymä. Myös ostoksille on hyvät puitteet.

Toukokuussa sen lukuisat terassit ja kelluvat ravintolat olivat täynnä aurinkoista päivää paistattelevista ihmisistä. Alueelta löydettiin jopa leikkipuisto, joka oli ensimmäinen ja ainoa, johon Oslossa törmättiin.

Aker Bryggen perukoilta, veden päälle rakennettuna löytyi myös Astrup Fearnley Museet eli nykytaiteen museo. En nyt muista, miksen käynyt museossa, vaikka alunperin aioin. Kurkistelin ikkunoista ja paikka itsessään oli hauska, joten kannattaa käydä ainakin katsomassa tilukset. Nykytaide uppoaa usein myös lapsiin hyvin (nimim. Tyttären lempimuseo on Kiasma).

Me jäätiin paikkojen kiertelyn jälkeen vielä hengailemaan Aker Bryggen yhteydessä olevaan Tjuvholmenin Skulpturparkiin, joka toimii kesäisin piknikpuistona ja siellä järjestetään musiikki- ja kaupunkitapahtumia. Alueen huomiota herättävin teos oli kaksi kivistä tissiä pienen kummun päällä.

Niinpä.

Ehkä yksi mielenkiintoisimmista kaupunginosista - ainakin kesäsesonkina!

Lue lisää:
Aker Brygge
Astrup Fearnley Museet

rannalla, Aker Brygge, Oslo
Aker Bryggen rantaa
Aker Brygge Skulpturepark, Oslo Norway
Kiviset tissit taustalla


Keskustan aukiot ja kadut


Taapero ei vielä tarvitse juurikaan omaa viihdykettä. Yleensä pienelle lapselle riittää aukio jossa juoksennella ja vanhempien seura. Leikkipuistoja tuon ikäinen ei vielä välttämättä tarvitse (joskin sellaiset aina plussaa on), joten niitä ei meidänkään reissulla erikseen etsitty. Eikä niitä yhtä enempää osunut eteenkään.

Meille tuli tavaksi viettää luppoaikaa varsinkin keskustassa Parlamenttitalon edustan aukiolla. Ekana päivänä suihkulähteen allas oli tyhjänä ja siinä oli hyvä juosta puluja takaa. Toisena päivänä se oli jo täytetty vedellä ja sitä suihkulähdettä vasta kiva olikin seurata!

Muuten lapselle riitti mikä tahansa aukio tai portaat missä sai käppäillä omaan tahtiinsa hetken ihan vapaasti. Sitten mentiin taas.

Karl Johan Oslo Parlamenttitalo


Karl Johan parlamenttitalo Oslo


Ruokailut reissussa taaperon kanssa... ei aina mene putkeen


Me hoidettiin suurin osa ruokailuista piknik-meiningillä tai matalan kynnyksen ravintoloissa (esim. testattiin edullinen etninen nuudeliravintola). Rento tapa ruokailla sopii meille yleensä ihan hyvin.

Vapiano-ravintolaan mentiin kaikkien pinnoja kiristävän nälkäkiukun saattelemana. Ei osattu oikein paikan systeemiä, ostettiin överikalliit ruoat ja maitoa jouduttiin erikseen hakemaan viereisestä baarista. Eikä Tytär sitten suostunut syömään koko pastaa, vain maito maistui. Kaikille jäi paha mieli siitä keikasta. Aina ei voi onnistua.


Ratikka-ajelut


Kuten niin monesti kaupunkilomilla, koko aikaa ei jaksa kävellä. Niinpä nytkin otettiin julkisen liikenteen vuorokausiliput ja suhattiin aika paljon junilla ja ratikoilla. Kun kunto loppuu, voi hypätä ratikan kyytiin ja jatkaa nähtävyyksien katselua persaus penkissä.

Taaperon kohdalla jaksaminen on tietysti aina vähän tapauskohtaista ja sama koskee ratikassa istumistakin.

Näkymä Oslon Oopperatalosta


Holmenkollen


Junakyyti nousevaa rinnettä pitkin oli hauska, varsinkin kun matkaeväänä oli rasiallinen rusinoita (huom. toimii kaikissa tilanteissa!) Holmenkollen oli niin kovasti tyttären mieleen (no ei ollut) että ei meinannut millään nukahtaa päiväunille. Käytiin pyörimässä hyppyrimäen ympäristössä ne pakolliset ja kiivettiin näköalatasanteelle.

Siellä olisi ollut hiihtomuseota ja mäkihyppysimulaattoria, mutta ne skipattiin jo heti kättelyssä. Väsymyksestä kitisevä lapsi ei muutenkaan ollut sillä hetkellä parasta matkaseuraa, joten kärrättiin taapero unille ja painuttiin seuraavaan kohteeseen.

Jos tykkää maisemista, ne on Holmenkolleniltakin upeat.

Lue lisää:
Holmenkollen Wikipediassa
Holmenkollen.com

Holmenkollen hyppyrimäki Oslo


BONUSVINKKI


Visit Oslo -sivuilla on aivan älyttömän hyvä kartta Oslon muraaleista. Harmi, ettei sitä ollut vielä meidän reissun aikana, joten suurin osa näistä jäi näkemättä. Minä voisin lähteä Osloon ihan vain näiden muraalien takia. Mutta käytä sinä kartta hyväksesi ja käy katsomassa mielenkiintoisen oloiset katutaideteokset! => Urban art in Oslo

Oopperatalon katolla lapsen kanssa


Että tällä tasolla pienten lasten viihtyminen kaupunkireissuilla on! On helppoa ja vaikeaa, eniten kuitenkin kivoja hetkiä. Onhan sitä tietenkin reissussakin otettava huomioon aina samat arkeenkin kuuluvat ruokarytmit, päiväunet ja vaippahässäkkä. Toiset lapset on joustavampia kuin toiset. Ja toiset ikävaiheet on helpompia kuin toiset. Taapero kuitenkin on yleensä aika metkaa matkaseuraa.

Suosittelen ehdottomasti Osloa (lapsenkin) matkakohteeksi, vaikka se etukäteen ajateltuna ei välttämättä kaikista mielenkiintoisimmalta vaikuttaisikaan. Lennot on edullisia, lentoaika lyhyt ja Oslo on helposti lähestyttävä kaupunki.

Rohkeasti vaan matkaan!

Oslo I love Oslo jääkaappimagneetti matkatuliainen

Kerro omat fiiliksesi Oslosta! Mikä on lempipaikkasi tai mitä haluaisit itse Oslossa nähdä? 
Onko sinulla kokemuksia taaperon kanssa matkustamisesta?

Lue lisää:
Official Travel Guide to Oslo

Lähinnä Kauempana -arkistosta:
Oslon Vigeland Park on hämmentävän hieno patsaspuisto
Kaupunkilomalla pienten lasten kanssa
LUE KOKO POSTAUS »

Pysy ajan tasalla uusista julkaisuista


ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

COPYRIGHT

Webdesignin tarjoaa Veera Junttila, Lunar Graphics 2017