lauantai 3. joulukuuta 2016

Tukholma: Kadonnutta joulutunnelmaa etsimässä

En ole koskaan ollut "jouluihminen". En ole koskaan ymmärtänyt hinkua joulumarkkinoille tai joulutoreja koluamaan. Usein niihin kuitenkin olen päätynyt - mutta vain ärsyyntyäkseni valtavasta tungoksesta. En ole hihkunut joulukalentereiden perään tai huushollin kausikoristeluun. Viime vuosina kynttilöiden polttaminenkin on lapsiteknisistä syistä jäänyt välistä. 

Tämä joulu on nyt erilainen. Olemme ensimmäistä kertaa koko joulun omassa kotonamme Helsingissä, emmekä viiletä pitkin sisä-Suomea sukulaisissa, auto ääriään myöten pakattuna. Se on yhtä aikaa haikeaa, sillä pitkän välimatkan vuoksi näemme sukujamme harvoin, mutta samalla helpottavaa sillä saamme kerrankin viettää rauhallista aikaa ihan omassa kotona. Etsiä sitä meidän omaa tapaa viettää joulua. Luoda omia jouluperinteitä - on ne sitten kotona tai (toivottavasti joskus myös) matkoilla.

Lasten kanssa Tukholmassa

NK tavaratalon jouluikkunat

Joulutunnelmaa

Mutta nyt itse asiaan! Olen saanut pakkomielteen etsiskellä arkikiireitä uhmaten joulutunnelmaa. Pari viikkoa sitten pyörähdimme koko perheellä Tukholman risteilyllä. Päätarkoitus oli käydä Vasa-museossa, mutta samalla keikalla halusin käydä myös Tukholman joulutoreilla. Ruotsalaiset, jos ketkä, osaisivat joulutunnelman luomisen. Olin käynyt jouluisessa Tukholmassa edellisen kerran vuonna 2009 ja viimeistään nyt oli aika uusia visiitti.

Koska on kyse meikäläisten reissuhommista, niin eihän se mennyt ihan suunnitelmien mukaan. Ruuhkavuosiin kuuluu, ettei ehdi tutkia ihan kaikkia asioita perinpohjaisesti. 
  • Onnistuminen: laivalla oli joulubuffetti
  • Epäonnistuminen: joulumarkkinat avattaisiin vasta viikkoa myöhemmin
  • Onnistuminen: NK:n jouluikkunoiden avajaiset osui sattumalta kohdalle!  

Jouluikkunoiden avajaiset huomattiin vain sillä tavalla, että oltiin kävelemässä NK tavaratalon ohi, muttei meinattu päästä väenpaljouden takia. Vasta hämmentyneinä vääntäytyessä ihmismassan läpi tajuttiin, että tässä taitaa olla menossa tavaratalon jouluikkunoiden julkaisu. 

Vasta kotona tarkistelin tarinaa NK:n jouluikkunoiden takaa. Selvisi, että jouluikkunoiden perinne on yhtä vanha kuin itse tavaratalo, eli ikkunoita on koristeltu joulukuosiin vuodesta 1902 lähtien. Joulusomistusten parissa työskentelee vuosittain noin 30 suunnittelijaa ja teema vaihtuu joka vuosi!

Joulumatkalle lasten kanssa, ruotsin risteily

Tukholmassa joulutunnelmaa

Lahjapaketit NK-tavaratalo

Samaan aikaan kun tungeksittiin väenpaljouden läpi (ja lopulta jopa päästiin itsekin vilkuilemaan ikkunoiden antia) yhtäkkiä Tyttären käteen työnnettiin ilmapallo. Hän siitä tietenkin kovasti riemastui. Samalla minun suuntaan ojennettiin pahvimuki kolikoita varten.

Kuulostan nyt ehkä hieman kylmältä kun sanon, etten tykkää pakkomyymisestä - tuli se miltä taholta hyvänsä. Tässä käytettiin vielä hyväksi lapsen vilpitöntä riemastumista: "jee, mä sain ilmapallon!" Äiti oli tylsimys, joka otti ilmapallon lapsensa kädestä ja ojensi sen takaisin jollekin kostyymiin pukeutuneelle ilmapallonmyyjälle. Samanlaisia reaktioita oli muillakin perheillä; lapset harmistuivat äideilleen, jotka eivät antaneet lapsen pitää juuri saatua ilmapalloaan. Ei kasvata joulumieltä tämmöinen.

En ehkä muutenkaan ihan ymmärtänyt, että miksi jouluikkunoiden ihastelu on nyt niin iso numero. Siis onhan ne aivan älyttömän huikeat ja mielikuvitukselliset, mutta että koko kadunpätkä on tukossa sen takia. Onhan Helsingissäkin Stockan jouluikkunat upeat, mutta ne tulee kyllä nähtyä sen avajaispäivän jälkeenkin - ilman tungosta.

Eli tässä mun jouluhengen puuttumisen ydin kaikessa lyhykäisyydessään. Asenne on väärä.

Joulun parasta aikaa

Tavaratalon näyteikkuna

Joulufiilis näyteikkuna

Ja näin sitten päästiin aasinsillalla siihen, että ollaan lähdössä ystävättären kanssa kahdestaan (ilman lapsia, wuhuu!) viikon päästä Zürichiin tsekkailemaan kunnon joulukaupungin meininkiä. Minun joulumarkkinakokemukset on rajoittunut pääkaupunkiseudun lisäksi vain Tallinnaan ja Tukholmaan, joten onhan Ne Oikeat Eurooppalaiset Joulumarkkinat nyt ihan jo yleissivistyksen takia koettava. Enkä meinaa pysyä housuissani, kun olen niin innoissani! Minä! Joulumarkkinoista! Mutta kamaan, Sveitsissä!

Duunireissaajan kirjoitus Zürichin joulumarkkinoista on luettu tarkkaan - monta kertaa. Matkasuunnitelmia ei ole muuten ehditty vielä tekemään, koska ruuhkavuodet. Mutta majoitumme ihan vanhankaupungin ytimessä, joten eiköhän me sieltä löydetä itsemme joulutunnelmaan. Ja meillä on ihan koko viikonloppu aikaa, kiire ei ole mihinkään. Mitään rajoituksia ei ole. Kenenkään päikkäreitä ei tarvitse ottaa huomioon - ellemme halua nukkua niitä itse!

Mielellään otamme kaikki vinkit Zürichin nähtävistä ja koettavista asioista vastaan! Sekä tietenkin hyvät, kohtuuhintaiset ruokapaikat!

Oletko sinä menossa Tukholmaan tai muualle Eurooppaan hakemaan joulutunnelmaa? Onko tapana fiilistellä joulua joulutoreilla?

Lue lisääJouluinen Tukholma ja Tukholman joulumarkkinoita
ja tietenkin miten siellä Zürichissä meni: Zürichin joulumarkkinat ja tunnelmantekijät

Pysy ajan tasalla uusista julkaisuista


ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

COPYRIGHT

Webdesignin tarjoaa Veera Junttila, Lunar Graphics 2017